1 kg marhalábszár
50 dkg tarkabab
5 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 paprika
1 chili paprika
2 paradicsom
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
4 babérlevél
0,5 zellergumó
2 ek pirospaprika
2 dl vörösbor
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
2 tojás
6 ek rétesliszt
A babot előző este beáztatom.
A szalonnát felkockázom és bográcsban kisütöm a zsírját, majd ezen megdinsztelem a kockára vágott vöröshagymát, az áttört fokhagymát és a feldarabolt paprikát.
Ha kész, leveszem a tűzről, rászórom a pirospaprikát és borsot, elkeverem, majd ráteszem a kockára vágott húst, beleaprítom a paradicsomot, sózom, aláöntöm a vörösbort és 1 órán át főzöm. Néha megkeverem, az elfőtt levet vízzel pótolom.
1 óra múlva felöntöm 2 liter vízzel, hozzáadom a babot (előtte az áztatóvizet leöntöm), a babérlevelet, az erős paprikát. Ha szükséges sózom és még 1 órát főzöm.
Közben megtisztítom a répákat, kockára vágom és a második óra eltelte után, a leveshez adom.
A tojásból, lisztből, csipet sóval, közepes lágyságú tésztát gyúrok. Ha már minden majdnem puha, a tésztát a levesbe csipkedem.
10 perc forralás után tálalom. Friss kenyeret kínálok mellé.
A tojásfehérjét villával habosra verjük, belerakjuk a sárgáját, és a grízt apránként. A galuskákat meleg vizes kanállal szaggatjuk. Forrásban lévő vízben megfőzzük.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sertéscombot nagyobb kockákra daraboljuk. Egy nagyobb méretű lábasban felforrósítjuk a sertészsírt, és megpirítjuk benne a felkockázott húst. Miután megpirult, hozzáadjuk a finom...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűElőző nap: A megtisztított, felszeletelt, beirdalt halakat sózzuk, hűtőbe tesszük. Másnap: A vöröshagymát apróra vágjuk, beleöntjük a bográcsba, majd az összes halat beletesszük....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csipetkéhez 100 g búzaliszt (BL55) 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű) 2 csipet só
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű