menu

Családireceptkönyv.hu

Barna mártás


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
10 dkg liszt
1 dl víz
3 ek cukor
1 fej fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 csipet Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
1 csipet kakukkfű
1 l vörösbor
50 dkg vegyes zöldség
3 db babérlevél
1 db zeller
10 dkg gomba
1 dkg marhacsont

Elkészítés:


Az apróra vágott borjú- és marhacsontot, a kis kockára vágott vegyes zöldséget, hagymát, fokhagymát, zellert, gombaszárat, babérlevelet, egész borsot, kizsírozott tepsiben, forró sütőben barnára sütjük, néha megforgatjuk. Ha megpirult, kb. fél óra, fazékba tesszük, 2 l csontlével felengedjük, megsózzuk és feltesszük főni. Közben zsírban a cukrot aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a lisztet és barna rántást készítünk.
Belekeverjük a lébe, hozzáadjuk a paradicsompürét, a jó minőségű vörös bort, a kakukkfüvet és egyenletes tűzön jól kiforraljuk, legalább 4-5 órát főzzük, egészen kis lángon. Időnként megkeverjük és lezsírozzuk, ha besűrűsödne csontlével engedjük fel.
Ha nem lenne elég sűrű, akkor mindaddig főzzük, míg a kívánt sűrűséget eléri. Végül átszűrjük.
A barna mártásnak szép simának, sötétbarna színűnek kell lennie, se túl híg, se túl sűrű ne legyen.
A darabos anyagokat ne passzírozzuk bele, csak csöpögtessük le.
Érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, jól tűri a mélyhűtést és egy napon sem lehet említeni, a zacskós változattal.

Barna mártás

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Szószok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Janee
Retro tartármártás
Retro tartármártás

Egy tálba öntsünk össze minden hozzávalót, és egy habverő segítségével keverjük jól össze. A mennyiségek saját ízlésünknek megfelelően változhatnak, ha sűrűbb mártást szeretnénk,...

Elkészítési idő: 5 perc
Nehézség: Könnyű
share
Gyros fűszerkeverék
Gyros fűszerkeverék

Egy kis, jól zárható tálba kanalazzuk a fűszereket, és alaposan összekeverjük. Én száraz pácként használom. Mivel száraz fűszerkeverék, jól zárható edényben napokig-hetekig is e...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bogi
Tökkrém zellerrel
Tökkrém zellerrel

1. A tököket megtisztítjuk (a zsengehúsúak héját nem szükséges lehámozni), átengedjük húsdarálón, a kapott, zúzott masszát zománcozott agyagedénybe tesszük, lefedjük fedővel, és sü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Magtejföl dióból
Magtejföl dióból

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk