Családireceptkönyv.hu

Aranygaluska vanília sodóval


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A tésztához:
250 g liszt
25 g porcukor
25 g vaj
20 g élesztő
3 g só
1 db egész tojás
130 ml tej
1 db citrom héja
A vaníliasodóhoz:
750 ml tej
1 db vaníliarúd belseje
4 db tojássárgája
50 g cukor
40 g liszt
kevés rum
A szóráshoz, kenéshez:
80 g darált dió
80 g kristálycukor
olvasztott vaj

Elkészítés:


Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ezután 30 percig pihentessük a tésztát. Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral. Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül. A kiszaggatott tésztákat egyenként olvasztott vajjal alaposan leecseteljük, majd alaposan a cukrozott dióba forgatjuk, végül szorosan a kivajazott formába tesszük. Ha megtelt a forma, a maradék cukros dióval megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük. Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 100 ml tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is. A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Lasagna
Lasagna

A hagymát apróra vágom, kissé megpirítom, rádobom a húst, amit kevergetés közben fehérre pirítom és aztán a fűszereket és a zúzott fokhagymát hozzáadom, lefedem, takarékra zárom,...

Elkészítési idő: 3
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Detty
Lekváros derelye (barátfüle)
Lekváros derelye (barátfüle)

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük, és kihűtjük. Az összetört burgonyához hozzáadjuk a lisztet, a sót, a vajat, és a tojást, majd csomómentesre összegyúrjuk....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bedő
Szilvás gombóc
Szilvás gombóc

A burgonyát megfőzzük, elkeverjük a zsiradékkal, liszttel, tojással és megsózzuk, majd összegyúrjuk. Pihenés nélkül kinyújtjuk kockákat vágunk belőle. Közepére szilát rakunk, ami...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Lasagne
Lasagne

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk