A tésztához:
250 g liszt
25 g porcukor
25 g vaj
20 g élesztő
3 g só
1 db egész tojás
130 ml tej
1 db citrom héja
A vaníliasodóhoz:
750 ml tej
1 db vaníliarúd belseje
4 db tojássárgája
50 g cukor
40 g liszt
kevés rum
A szóráshoz, kenéshez:
80 g darált dió
80 g kristálycukor
olvasztott vaj
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ezután 30 percig pihentessük a tésztát. Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral. Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül. A kiszaggatott tésztákat egyenként olvasztott vajjal alaposan leecseteljük, majd alaposan a cukrozott dióba forgatjuk, végül szorosan a kivajazott formába tesszük. Ha megtelt a forma, a maradék cukros dióval megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük. Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 100 ml tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is. A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.
-összegyúr, dagaszt, keleszt - kinyújt kb 1,5 ujjnyi vastagra - kiszaggat - olvasztott zsírba, majd cukros darált dióba márt - zsírral kikent tálba pakol - kevés olvasztott zs...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz egész tojásokból a liszttel és kevés vízzel ruganyos tésztát gyúrunk. Akkor jó, amikor már nem ragad a kezünkhöz. Cipót formálunk belőle és letakarva fél órát hagyjuk pihenni. S...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tojásokat külön választom, a fehérjét habnak verem, a sárgáját kikeverem, beleteszem az áttört túrót, kuszkuszt, zabpehelylisztet, és citromhéját. Ha összekevertem óvatosan belek...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát, az élesztőt is belemorzsoljuk, hozzáadjuk a joghurtot és a langyos vizet, és egy fakanál segítségével jó hólyagosra kidolgozzuk. Kétszeres...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű