10 dkg pattogatott amaránt
20 + 5 dkg finomra tört dió v. mogyoró (v. keverék)
10 dkg nyírfacukor (mézzel vagy más édesítővel helyettesíthető)
3-4 evőkanál kókuszzsír (vagy vaj)
kb. 1 dl sűrű tejszín, de használhatunk zsíros tejet vagy kókusztejet is akár
1 marék aszalt kókusz és mangó szelet durvára vágva (vagy vörös áfonya,mazsola,
kakaópor és fahéj ízlés szerint, kb. 2 teáskanál elegendő lehet az előbbiből, max. 1 az utóbbiból
Az amaránt felét és az 5 dkg finomra zúzott magot összeöntjük és félretesszük.
Minden mást alaposan összekeverünk, egy olyan masszára van szükségünk, amiből szép golyókat lehet gyúrni, anélkül, hogy szétesnének. Ha túl száraz, több zsiradékkal lehet egyensúlyozni, ha túl ragacsos, még egy kis amaránt mehet bele.
Pingponglabda méretű golyókat formázunk, amiket aztán az amarántos-magos keverékben meghempergetünk:
Bármilyen mag, aszalt gyümölcs jó bele, a kókuszzsír helyett használhatunk vajat, a tejszín helyett mehet bele kókusztej vagy egyszerű, zsíros házi tej, a nyírfacukrot kiválthatja a méz, és így tovább. Pisztáciás burokban is menő lenne.
Ráadásul 15 perc alatt kész van az egész, hűtőben napokig tárolható,
Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink, valamint egyéb mikroelem forrás. Nem csak a vegetáriánusok számára hasznos, de a vashiányosok táplálkozásának alapkövének is megfelel. Kalcium tartalma miatt a tejet is lefölözi: a legnagyobb kalcium forrást jelentő élelmiszer.
Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonaféléknél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére, és a szívizom működésére. Nem csak ételeink remek alapanyaga, de dísznövényként is megállja a helyét.
Ma már széles körben hozzáférhető: kapható puffasztott formában is, levele pedig saláták ízletes összetevője lehet. Ha a magőrleményt a liszthez adagoljuk, sokkal növelhetjük a kenyér (akár a gluténmentesét is) élvezeti értékét.
1. 30 dkg lisztet, 15 dkg vajat, 10 dkg cukrot, fél csomag sütőport tejjel összegyúrunk. 2. Kisebb tepsibe tesszük. 3. Félig megsütjük, majd barack-lekvárral megkenjük....
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral jól kikeverjük és apránként hozzáadjuk a vizet is. 2. A lisztet összekeverjük a sütőporral és lassan szitálva hozzáadjuk (k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és az elmorzsolt élesztőt ebben oldjuk fel a langyos tejjel. Ezt az alaptésztát liszttel beszórjuk és letakarva kb. 15 percig...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A sütőt előmelegítjük 175°C-ra, formákat kibéleljük papírral. 2. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a rummal és a tojásokkal. 3. A lisztet és a sü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű