Családireceptkönyv.hu

AMARÁNT GOLYÓK


Írta:

Elk. idő: 60 perc
Adag: 4
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


10 dkg pattogatott amaránt
20 + 5 dkg finomra tört dió v. mogyoró (v. keverék)
10 dkg nyírfacukor (mézzel vagy más édesítővel helyettesíthető)
3-4 evőkanál kókuszzsír (vagy vaj)
kb. 1 dl sűrű tejszín, de használhatunk zsíros tejet vagy kókusztejet is akár
1 marék aszalt kókusz és mangó szelet durvára vágva (vagy vörös áfonya,mazsola,
kakaópor és fahéj ízlés szerint, kb. 2 teáskanál elegendő lehet az előbbiből, max. 1 az utóbbiból

Elkészítés:


Az amaránt felét és az 5 dkg finomra zúzott magot összeöntjük és félretesszük.
Minden mást alaposan összekeverünk, egy olyan masszára van szükségünk, amiből szép golyókat lehet gyúrni, anélkül, hogy szétesnének. Ha túl száraz, több zsiradékkal lehet egyensúlyozni, ha túl ragacsos, még egy kis amaránt mehet bele.
Pingponglabda méretű golyókat formázunk, amiket aztán az amarántos-magos keverékben meghempergetünk:
Bármilyen mag, aszalt gyümölcs jó bele, a kókuszzsír helyett használhatunk vajat, a tejszín helyett mehet bele kókusztej vagy egyszerű, zsíros házi tej, a nyírfacukrot kiválthatja a méz, és így tovább. Pisztáciás burokban is menő lenne.
Ráadásul 15 perc alatt kész van az egész, hűtőben napokig tárolható,

Trükkök, tippek, praktikák:


Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink, valamint egyéb mikroelem forrás. Nem csak a vegetáriánusok számára hasznos, de a vashiányosok táplálkozásának alapkövének is megfelel. Kalcium tartalma miatt a tejet is lefölözi: a legnagyobb kalcium forrást jelentő élelmiszer.

Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonaféléknél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére, és a szívizom működésére. Nem csak ételeink remek alapanyaga, de dísznövényként is megállja a helyét.

Ma már széles körben hozzáférhető: kapható puffasztott formában is, levele pedig saláták ízletes összetevője lehet. Ha a magőrleményt a liszthez adagoljuk, sokkal növelhetjük a kenyér (akár a gluténmentesét is) élvezeti értékét.

AMARÁNT GOLYÓK

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Ruman Imre
Epres szelet
Epres szelet

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a zsírt (v. vajat), és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenn...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tökéletes mézeskalács
Tökéletes mézeskalács

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. nyújtjuk, szaggatjuk 200 fokon megsütjük. Vigyázz! Gyorsan sül, nem kell sötétre sütni! Máz: tojásfehérje, porcukor Nem kell az összes f...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Házi csokoládé
Házi csokoládé

Egy edényben melegítsük fel a tejet, vigyázzunk ne főjön fel. Egy tálban kavarjuk össze a kakaót a cukorral, és lassanként adjuk hozzá a tejhez. Kavargassuk és tegyük bele az olvas...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
*Sodort rétes
*Sodort rétes

Jól nyújtható tésztát gyúrok. Fél cm vastagra nyújtom és megkenem a 8 dkg zsírból és kevés lisztből készült kihűlt rántással és a két oldalát kissé behajtva feltekerem. Folpackb...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk