10 dkg pattogatott amaránt
20 + 5 dkg finomra tört dió v. mogyoró (v. keverék)
10 dkg nyírfacukor (mézzel vagy más édesítővel helyettesíthető)
3-4 evőkanál kókuszzsír (vagy vaj)
kb. 1 dl sűrű tejszín, de használhatunk zsíros tejet vagy kókusztejet is akár
1 marék aszalt kókusz és mangó szelet durvára vágva (vagy vörös áfonya,mazsola,
kakaópor és fahéj ízlés szerint, kb. 2 teáskanál elegendő lehet az előbbiből, max. 1 az utóbbiból
Az amaránt felét és az 5 dkg finomra zúzott magot összeöntjük és félretesszük.
Minden mást alaposan összekeverünk, egy olyan masszára van szükségünk, amiből szép golyókat lehet gyúrni, anélkül, hogy szétesnének. Ha túl száraz, több zsiradékkal lehet egyensúlyozni, ha túl ragacsos, még egy kis amaránt mehet bele.
Pingponglabda méretű golyókat formázunk, amiket aztán az amarántos-magos keverékben meghempergetünk:
Bármilyen mag, aszalt gyümölcs jó bele, a kókuszzsír helyett használhatunk vajat, a tejszín helyett mehet bele kókusztej vagy egyszerű, zsíros házi tej, a nyírfacukrot kiválthatja a méz, és így tovább. Pisztáciás burokban is menő lenne.
Ráadásul 15 perc alatt kész van az egész, hűtőben napokig tárolható,
Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink, valamint egyéb mikroelem forrás. Nem csak a vegetáriánusok számára hasznos, de a vashiányosok táplálkozásának alapkövének is megfelel. Kalcium tartalma miatt a tejet is lefölözi: a legnagyobb kalcium forrást jelentő élelmiszer.
Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonaféléknél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére, és a szívizom működésére. Nem csak ételeink remek alapanyaga, de dísznövényként is megállja a helyét.
Ma már széles körben hozzáférhető: kapható puffasztott formában is, levele pedig saláták ízletes összetevője lehet. Ha a magőrleményt a liszthez adagoljuk, sokkal növelhetjük a kenyér (akár a gluténmentesét is) élvezeti értékét.
A tojásokat kikevertem a cukorral, majd hozzáadtam, a többi hozzávalót is. Alaposan elkevertem, majd egy 24x30 cm-es tepsibe sütőpapírt tettem és a masszát beleöntöttem. A tészta t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElső lépésben a tejet tegyük fel melegedni egy csipet sóval. Pár perc elteltével adjuk hozzá a búzadarát. Főzzük a grízt addig, amíg megfelelően krémes és puha nem lesz. Közben...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMelegítsük elő a sütőt 150°C-ra. Zsiradékkal vékonyan kenjünk ki, majd sütőpapírral béleljünk ki egy 25 × 30 cm-es tepsit. Nekem nem volt pont ekkora, ezért sütőpapírból vágtam ki...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. tojások, tej, cukor --> habosra verjük 2. belemegy a sütőporos liszt 3. tepsibe öntjük, tetjén eloszlatjuk a cukros kókuszreszeléket 4. 175°-on megsütjük. 5. amint kivettük...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű