10 dkg pattogatott amaránt
20 + 5 dkg finomra tört dió v. mogyoró (v. keverék)
10 dkg nyírfacukor (mézzel vagy más édesítővel helyettesíthető)
3-4 evőkanál kókuszzsír (vagy vaj)
kb. 1 dl sűrű tejszín, de használhatunk zsíros tejet vagy kókusztejet is akár
1 marék aszalt kókusz és mangó szelet durvára vágva (vagy vörös áfonya,mazsola,
kakaópor és fahéj ízlés szerint, kb. 2 teáskanál elegendő lehet az előbbiből, max. 1 az utóbbiból
Az amaránt felét és az 5 dkg finomra zúzott magot összeöntjük és félretesszük.
Minden mást alaposan összekeverünk, egy olyan masszára van szükségünk, amiből szép golyókat lehet gyúrni, anélkül, hogy szétesnének. Ha túl száraz, több zsiradékkal lehet egyensúlyozni, ha túl ragacsos, még egy kis amaránt mehet bele.
Pingponglabda méretű golyókat formázunk, amiket aztán az amarántos-magos keverékben meghempergetünk:
Bármilyen mag, aszalt gyümölcs jó bele, a kókuszzsír helyett használhatunk vajat, a tejszín helyett mehet bele kókusztej vagy egyszerű, zsíros házi tej, a nyírfacukrot kiválthatja a méz, és így tovább. Pisztáciás burokban is menő lenne.
Ráadásul 15 perc alatt kész van az egész, hűtőben napokig tárolható,
Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink, valamint egyéb mikroelem forrás. Nem csak a vegetáriánusok számára hasznos, de a vashiányosok táplálkozásának alapkövének is megfelel. Kalcium tartalma miatt a tejet is lefölözi: a legnagyobb kalcium forrást jelentő élelmiszer.
Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonaféléknél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére, és a szívizom működésére. Nem csak ételeink remek alapanyaga, de dísznövényként is megállja a helyét.
Ma már széles körben hozzáférhető: kapható puffasztott formában is, levele pedig saláták ízletes összetevője lehet. Ha a magőrleményt a liszthez adagoljuk, sokkal növelhetjük a kenyér (akár a gluténmentesét is) élvezeti értékét.
Az almákat meghámozzuk, a magházakat eltávolítjuk és először szeleteljük, majd kisebb kockákra vágjuk a gyümölcsöt. A cukorral, a vaníliával és a fahéjjal 15-20 perc alatt félpuhá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal (vagy margarinnal) habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és a tejjel alaposan elkeverjük. A tojás...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA töltelékhez a vizet a cukorral felforraljuk, míg teljesen feloldódik, majd még két percig bugyogtatjuk. A többi hozzávalót egy tálba mérjük, leöntjük a forró vízzel, alaposan öss...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepeskrémhez a hozzávalkókat kikeverjük és felfőzzük, majd langyosra hűtjük. Közben kevertegjük. 25 dkg margarint habosra keverek 8 evőkanál porcukorral, majd a felfőzött krémhez kever...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű