Családireceptkönyv.hu

Csíkos kalácskoszorú


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


600 g liszt
150 g cukor
110 ml tej
200 g tejföl
2 tojás
50 g puha vaj
25 g élesztő
1 teáskanál vaníliakivonat
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor kevés vízzel kikeverve
+ lekenéshez 1 tojássárga

 
.

Elkészítés:


A lisztet a dagasztótálba szitáljuk, a közepébe kis mélyedést igazítunk, ebbe szórunk a cukorból 1 evőkanállal, majd rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük a meleg tejjel.
10 perc múlva mikor az élesztő felfutott, a kakaó kivételével tésztát dagasztunk, majd kettévesszük és az egyik felébe még belegyúrjuk a vízzel elkevert kakaóport.
Lágy tésztákat kapunk, amiket külön tálban duplájára kelesztünk (kb. 1 óra).
A barna és fehér tésztát is két részre vesszük.
Kinyújtjuk az egyik fehér tésztát kb. 20 X 40 cm-es téglalappá, és egy barnát is ugyanekkorára és azt a fehér tésztára tesszük. Rúdba feltekerjük. A másik két tésztával is így járunk el, majd a két rudat összetekerjük és koszorút formálunk belőle.
(Én gáztepsin sütöttem, de legközelebb 26 cm-es kapcsos tortaformába teszem, mert túlságosan szétkelt.)
Szóval a sütőpapíros formában vagy tepsin hagyjuk megint kelni kb. 45 percet, a kelesztés félidejénél egy éles késsel vagy borotva pengével bevágom az íveket.
A sütőt 180 fokra melegítsük elő.
Lekenjük egy pici vízzel elkevert tojássárgával és 180 fokon, kb. 45-50 percig sütjük, vigyázzunk mert hamar pirul és csalóka lehet mert olyankor még belül nyers a tészta, ezért az első 20-30 perc után, ha már szép piros, takarjuk le sütőpapírral és úgy süssük tovább.. Rácson hagyjuk kihűlni

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Imre
Foszlós kalács 1
Foszlós kalács 1

Kenyérsütő géppel vagy nagyrobottal dagasztva Ha kenyérsütőgéppel/nagyrobottal dolgozunk, akkor a vaj kivételével az összes hozzávalót egyszerűen csak mérjük a gép üstjébe és in...

Elkészítési idő: 2-3 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Gertrúd
Pozsonyi kifli
Pozsonyi kifli

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd pihentetés után kis négyzetekre nyújtsuk őket. A tésztalapra halmozzuk a töltelékeket, majd kifli formát csinálunk belőlük. Tetejüket lekenj...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Húsvéti Fonott Kalács
Húsvéti Fonott Kalács

1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, közepébe mélyedést készítünk és beletesszük a tojások sárgáját, a cukrot,...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Citromos-kókuszos kalács
Citromos-kókuszos kalács

A tejet langyosra melegítjük, a vajat megolvasztjuk. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és összegyúrjuk. Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Közben elkészí...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk