menu

Családireceptkönyv.hu

Fehér kenyér


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Öregtésztához:
20 dkg liszt, ( a lisztet az 50 dkg-ból vegyük el!)
5 dkg rétesliszt,
6 g élesztő,
165 ml víz.

A tésztához:
50 dkg kenyérliszt, BL 80
3 dl kézmeleg víz,
2 dkg élesztő,
2 kk. só,
1 ek étolaj,
1 csipet cukor,
csipet aszkorbinsav.

Elkészítés:


Az öregtészta hozzávalóit a tészta hozzávalóiból vegyük el! Az öregtésztát sütés előtt 10-12 órával elkészítjük.
Az élesztőt a vízzel elkeverjük, majd a lisztekkel összegyúrjuk. Nem kell kidolgozni, csak álljon össze a tészta! Hagyjuk a konyhapulton kelni.

Tészta készítése:
Az élesztőt 1dl langyos cukros vízben felfuttatjuk, majd az öregtésztával és a többi hozzávalóval együtt jól kidolgozzuk.
A tésztát letakarva egy órát pihentetjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kézzel kör alakúra kilapogatjuk. A két oldalát középre behajtjuk,és a végét is benyomkodjuk. Elkezdjük fölülről lefelé tekerni, de minden tekerésnél jól nyomkodjuk le a tésztát. A megformázott tésztát
kacsasütőben vagy jénaiban kelesztjük, míg kétszeresére nem nő. Kb 1-1,5 óra.
Tetejét pengével bevagdossuk, átkenjük vízzel, és 220 fokos gőzös sütőben sütjük magas hőfokon 20 percet hogy kérget kapjon, majd 175 fokon készre sütjük. Kb még 30-35 perc.Ha megsült, azonnal vízzel fújjuk le, vagy kenjük át. Rácson hagyjuk kihűlni.

Fehér kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anikó
210. Kenyér /2
210. Kenyér /2

Dagasztani,30 p.kelés.2 felé osztani.30 perc pihen.Formázni, 30-40 perc kelni,bevágni,lespriccelni. 230 fokon 40 perc fedővel, 200 fokon 10-15 fedő nélkül. Ha kész vízzel lesp...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Nagy
Naan kenyér
Naan kenyér

1 dl langyos vízben a cukrot és az instant élesztőt elkeverem, pár percre félreteszem, hogy teljesen feloldódjon a két alapanyag. A lisztet átszitálom egy edénybe és hozzáadom a só...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andi
Békebeli ropogós kifli
Békebeli ropogós kifli

A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira hogy kellemes meleg legyen, de ne forró. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélye...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Lenmagos sajtos kukoricás kenyér
Lenmagos sajtos kukoricás kenyér

Az élesztőt 1 dl vízzel, 10 dkg liszttel és a cukorral elkeverjük. Letakarva kelesztjük 10-20 percet. A maradék liszttel, vízzel, a sóval és az olajjal rugalmas kenyértésztát dagas...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk