menu

Családireceptkönyv.hu

Fehér kenyér


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Öregtésztához:
20 dkg liszt, ( a lisztet az 50 dkg-ból vegyük el!)
5 dkg rétesliszt,
6 g élesztő,
165 ml víz.

A tésztához:
50 dkg kenyérliszt, BL 80
3 dl kézmeleg víz,
2 dkg élesztő,
2 kk. só,
1 ek étolaj,
1 csipet cukor,
csipet aszkorbinsav.

Elkészítés:


Az öregtészta hozzávalóit a tészta hozzávalóiból vegyük el! Az öregtésztát sütés előtt 10-12 órával elkészítjük.
Az élesztőt a vízzel elkeverjük, majd a lisztekkel összegyúrjuk. Nem kell kidolgozni, csak álljon össze a tészta! Hagyjuk a konyhapulton kelni.

Tészta készítése:
Az élesztőt 1dl langyos cukros vízben felfuttatjuk, majd az öregtésztával és a többi hozzávalóval együtt jól kidolgozzuk.
A tésztát letakarva egy órát pihentetjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kézzel kör alakúra kilapogatjuk. A két oldalát középre behajtjuk,és a végét is benyomkodjuk. Elkezdjük fölülről lefelé tekerni, de minden tekerésnél jól nyomkodjuk le a tésztát. A megformázott tésztát
kacsasütőben vagy jénaiban kelesztjük, míg kétszeresére nem nő. Kb 1-1,5 óra.
Tetejét pengével bevagdossuk, átkenjük vízzel, és 220 fokos gőzös sütőben sütjük magas hőfokon 20 percet hogy kérget kapjon, majd 175 fokon készre sütjük. Kb még 20-25 perc.Ha megsült, azonnal vízzel fújjuk le, vagy kenjük át. Rácson hagyjuk kihűlni.

Fehér kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kenyér gépi(Tökéletes recept,saját)
Kenyér gépi(Tökéletes recept,saját)

Az üst aljára a folyadékot rakjuk bele először, majd liszt, egyik felébe a cukor, élesztő, a másik felébe só, étolaj, és a sikér. A dagasztó gépet 2. fokozaton használom, ami egy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: KISS
Kovászolt kenyér
Avatar KISS Kedvelnék
Kovászolt kenyér

Kenyérhez a liszt mennyiségének 65-70%-a folyadék. 3,5dl langyos víz,2-3 ek-t visszatartunk, a többit jól összekeverjük. Ehhez jön a kovász, majd jól kicsapkodjuk. Letakarjuk és p...

Elkészítési idő: 6-8 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
77. Burgonyás kenyér/kb. 1,2 kg
77. Burgonyás kenyér/kb. 1,2 kg

A burgonyát megfőzni és még melegen áttörni.Ha kihűlt, beledolgozni a kenyértésztába. A hozzávalókat összekeverni,dagasztani.Közepes kemény tészta.Belisztezni,40 perc kelesztés.Ez...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Stangli
Stangli

Formázás után tejjel lekentem és bele forgattam a reszelt sajtba. Dagasztás➡️5-10 perc pihentetés ➡️ formázás ➡️ kenès ,sajtozàs ➡️ 40 perc kelesztès ➡️ sütés 220 fokon 15 perc kb....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk