menu

Családireceptkönyv.hu

Fehér kenyér


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Öregtésztához:
20 dkg liszt, ( a lisztet az 50 dkg-ból vegyük el!)
5 dkg rétesliszt,
6 g élesztő,
165 ml víz.

A tésztához:
50 dkg kenyérliszt, BL 80
3 dl kézmeleg víz,
2 dkg élesztő,
2 kk. só,
1 ek étolaj,
1 csipet cukor,
csipet aszkorbinsav.

Elkészítés:


Az öregtészta hozzávalóit a tészta hozzávalóiból vegyük el! Az öregtésztát sütés előtt 10-12 órával elkészítjük.
Az élesztőt a vízzel elkeverjük, majd a lisztekkel összegyúrjuk. Nem kell kidolgozni, csak álljon össze a tészta! Hagyjuk a konyhapulton kelni.

Tészta készítése:
Az élesztőt 1dl langyos cukros vízben felfuttatjuk, majd az öregtésztával és a többi hozzávalóval együtt jól kidolgozzuk.
A tésztát letakarva egy órát pihentetjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kézzel kör alakúra kilapogatjuk. A két oldalát középre behajtjuk,és a végét is benyomkodjuk. Elkezdjük fölülről lefelé tekerni, de minden tekerésnél jól nyomkodjuk le a tésztát. A megformázott tésztát
kacsasütőben vagy jénaiban kelesztjük, míg kétszeresére nem nő. Kb 1-1,5 óra.
Tetejét pengével bevagdossuk, átkenjük vízzel, és 220 fokos gőzös sütőben sütjük magas hőfokon 20 percet hogy kérget kapjon, majd 175 fokon készre sütjük. Kb még 30-35 perc.Ha megsült, azonnal vízzel fújjuk le, vagy kenjük át. Rácson hagyjuk kihűlni.

Fehér kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Lenmagos tönkölycipó - tang zhong-gal
Lenmagos tönkölycipó - tang zhong-gal

Tang zhong A tang zhonghoz 1 dl hideg vízben 2 dkg tönkölylisztet elkeverünk csomómentesre, majd felforraljuk, egy perc alatt besűrítjük sűrű krém állagúra, amit aztán lehűtünk, ú...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Öregtészta
Öregtészta

Keményebb tésztát készítek, amit egy fedeles tálban hagyok 4-5 órára a konyhapulton. Ezalatt túlkel, összeesik. Majd összegyúrom, átteszem egy fedeles műanyag dobozba és mehet a hű...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Hachapuri grúz kenyér
Hachapuri grúz kenyér

Rugalmas tésztát dagasztunk, a duplájára kelesztjük. 6 felé vesszük, ovális alakúra nyújtjuk, a széleit szépen felsodorjuk. Megkenjük egy fél kanálnyi tejföllel, és a kis kockákr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: brigz
Cipó leveshez
Cipó leveshez

Belemérjük egy edénybe a lisztet, majd belekeverjük a sót Belemorzsoljuk az élesztőt a liszt közepébe és erre ráöntjük a langyos vizet. Belemérjük az olajat is. Kidagaszt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk