Öregtésztához:
20 dkg liszt, ( a lisztet az 50 dkg-ból vegyük el!)
5 dkg rétesliszt,
6 g élesztő,
165 ml víz.
A tésztához:
50 dkg kenyérliszt, BL 80
3 dl kézmeleg víz,
2 dkg élesztő,
2 kk. só,
1 ek étolaj,
1 csipet cukor,
csipet aszkorbinsav.
Az öregtészta hozzávalóit a tészta hozzávalóiból vegyük el! Az öregtésztát sütés előtt 10-12 órával elkészítjük.
Az élesztőt a vízzel elkeverjük, majd a lisztekkel összegyúrjuk. Nem kell kidolgozni, csak álljon össze a tészta! Hagyjuk a konyhapulton kelni.
Tészta készítése:
Az élesztőt 1dl langyos cukros vízben felfuttatjuk, majd az öregtésztával és a többi hozzávalóval együtt jól kidolgozzuk.
A tésztát letakarva egy órát pihentetjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kézzel kör alakúra kilapogatjuk. A két oldalát középre behajtjuk,és a végét is benyomkodjuk. Elkezdjük fölülről lefelé tekerni, de minden tekerésnél jól nyomkodjuk le a tésztát. A megformázott tésztát
kacsasütőben vagy jénaiban kelesztjük, míg kétszeresére nem nő. Kb 1-1,5 óra.
Tetejét pengével bevagdossuk, átkenjük vízzel, és 220 fokos gőzös sütőben sütjük magas hőfokon 20 percet hogy kérget kapjon, majd 175 fokon készre sütjük. Kb még 30-35 perc.Ha megsült, azonnal vízzel fújjuk le, vagy kenjük át. Rácson hagyjuk kihűlni.
yudanet össze kever, fóliázni hűlni Dagaszt, átgyúr, 2 fele oszt 50 perc pihi átgyúr 40 - 50 perc pihi formáz, tepsibe 50 perc pihi 220 fok , bevág, 10 perc pihi süt 50- 55...
Elkészítési idő:A Római tálat beáztatom, előkészítem a sütőpapírt. A liszteket egy nagy keverőtálba szitálom, majd hozzáadom a porélesztőt, cukrot és a sót. Ezután a kenyérsütő gép üstjébe töltö...
Elkészítési idő:A szárazanyagokat összekeverjük, hozzáadjuk a margarint, majd a langyos vízzel sima tésztává dagasztjuk (nekem ez kb. 10 perc, a robotgép dagasztó spiráljával... ? ). Miután kétsze...
Elkészítési idő: