Öregtésztához:
20 dkg liszt, ( a lisztet az 50 dkg-ból vegyük el!)
5 dkg rétesliszt,
6 g élesztő,
165 ml víz.
A tésztához:
50 dkg kenyérliszt, BL 80
3 dl kézmeleg víz,
2 dkg élesztő,
2 kk. só,
1 ek étolaj,
1 csipet cukor,
csipet aszkorbinsav.
Az öregtészta hozzávalóit a tészta hozzávalóiból vegyük el! Az öregtésztát sütés előtt 10-12 órával elkészítjük.
Az élesztőt a vízzel elkeverjük, majd a lisztekkel összegyúrjuk. Nem kell kidolgozni, csak álljon össze a tészta! Hagyjuk a konyhapulton kelni.
Tészta készítése:
Az élesztőt 1dl langyos cukros vízben felfuttatjuk, majd az öregtésztával és a többi hozzávalóval együtt jól kidolgozzuk.
A tésztát letakarva egy órát pihentetjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kézzel kör alakúra kilapogatjuk. A két oldalát középre behajtjuk,és a végét is benyomkodjuk. Elkezdjük fölülről lefelé tekerni, de minden tekerésnél jól nyomkodjuk le a tésztát. A megformázott tésztát
kacsasütőben vagy jénaiban kelesztjük, míg kétszeresére nem nő. Kb 1-1,5 óra.
Tetejét pengével bevagdossuk, átkenjük vízzel, és 220 fokos gőzös sütőben sütjük magas hőfokon 20 percet hogy kérget kapjon, majd 175 fokon készre sütjük. Kb még 30-35 perc.Ha megsült, azonnal vízzel fújjuk le, vagy kenjük át. Rácson hagyjuk kihűlni.
Ropogós héju, belül puha, levegős, isteni finom. Egyenlőre sütőliszttel próbáltam ki, de kifogom próbálni más liszttel is. A párom sajttal meg szezámmaggal is megszórta, de hagytam...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1 dl langyos vízbe beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Majd egy tálba kimérjük a liszteket hozzáadjuk a sikért az aszkorbinsavat a sót és összekeverj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát gépben dagasztatom, 20 percig. Ügyelek rá, hogy nehogy túlmelegedjen, ha szükséges nyitott tetővel dolgoztatom. Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor jó, ha rugalmas, kissé v...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű