Családireceptkönyv.hu

Francia Bagett


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Az előtésztához:
250 g fehérliszt,
180 g langyos víz,
2 g száraz élesztő
(nekem elektromos mérlegem van, jól le tudom mérni. Egy zacskó száraz élesztő 7 g, tehát kevesebb, mint egy harmada kell bele)

A tésztához:

500 g fehérliszt,
340 g langyos víz,
( a langyossága a szobahőmérséklettől függ)
előtészta,
2 g szárazélesztő,
13 g só 13 g vízben feloldva,

Elkészítés:


A sütés előtti napon elkészítjük az előtésztát.
A lisztet langyos vízzel és élesztővel összekeverjük, pár percig gyúrjuk, majd betakarva hagyjuk pihenni. (egy éjszakán keresztül, de legalább 14 órát)
Másnap a tésztához először összekeverjük a lisztet a langyos vízzel, 1-2 percig átgyúrjuk és hagyjuk 30 percig pihenni. (autolízis)
Ezután összekeverjük az előtésztával, hozzáadjuk a vízben oldott sót és az élesztőt is. Most alaposan kidolgozzuk a tésztát. Legalább 8-10 percig gyúrjuk, majd letakarva 2 órát pihentetjük.
30 perc és 60 perc után megszakítjuk a pihenést. Kivesszük a tálból és strech & fold technikával átdolgozzuk. (a gyakorlott kenyérsütők a tálban is csinálhatják)
(A tészta szélét megfogjuk egy kézzel, kihúzzuk, majd a közepére visszahajtjuk. Körbe-körbe , de legalább 4-szer hajtogatjuk így)
A második megszakítás után pihentetjük 60 percet.
Egy enyhén lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, ami eléggé lágy.
Most levehetünk belőle 250 grammot és eltehetjük öregtésztának.
(tiszta üvegbe rakjuk és a hütőbe helyezzük)
A többit 4 részre osztjuk, kigömbölyítjük, hagyjuk ismét pár percig pihenni.
Mindegyikből hosszú baguettet formálunk: a tésztát először lelapítjuk, majd egy részét visszahajtjuk, végeit odanyomjuk az alsó tésztához, majd megint ugyanúgy, amíg a végére nem érünk.
Ekkor szépen hosszúra sodorjuk ő et. Egy bagett-sütőformára fektetjük. Ha nincs egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, amit jóval nagyobbra szabunk, mint a tepsi. A baguettek között felhúzzuk a papírt, így kapja majd a gömbölyű formáját és nem ragadnak össze.
Rögtön bevághatjuk őket tetszés szerint, ki mivel szokta. Én egy recés sték-késsel csinálom.
Letakarva ismét 30-35 percig pihentetjük.
Közben felmelegítjük a sütőt 230°-ra. Gőzzel sütjük, de kb 10 perc múlva visszaállítjuk 210°-ra.
Szép pirosra sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.

Francia Bagett

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Katalin
Kenyér alaprecept Móni
Kenyér alaprecept Móni

A hozzávalókat összegyúrom (az élesztőt nem kell felfuttatni), kidagasztom a tésztát és hagyom, hogy duplájára keljen. Amennyiben kenyérsütővel dagasztod a tésztát, úgy a kenyérsü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Békebeli kiflik
Békebeli kiflik

Ropogós héju, belül puha, levegős, isteni finom. Egyenlőre sütőliszttel próbáltam ki, de kifogom próbálni más liszttel is. A párom sajttal meg szezámmaggal is megszórta, de hagytam...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Ildikó
Magvas kenyér
Magvas kenyér

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nagy
Vizes zsemle ThangZhong
Vizes zsemle ThangZhong

Az elkészítés menete: 1. TangZhong elkészítése: a liszt és a víz összefőzése/összemelegítése 2-3 percen át, majd az egyveleg szobahőmérsékletűre hűtése 2. Tészta dagasztása a zsi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk