60 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
3 ek. fehérbor,
2 dl tej,
1 dl tejföl,
1 ek. só,
1 tk. cukor,
1 tojás,+ 1 a kenéshez,
30 dkg töpörtyű,
6 dkg zsír.
A lisztben elkeverem a sót, 1 dl langyos tejben feloldom az élesztőt, és a kimért lisztből 1 evőkanállal belekeverek.
A megkelt élesztőhöz adom a többi anyagot, és rétes keménységű tésztát dagasztok.
30x40 cm-s téglalappá nyújtom, majd a darált töpörtyűt rákenem.
Feltekerem mint a beiglit. Nyújtófával kicsit megütögetem, majd szimplán hajtogatom.
Fóliával letakarva 20 percet pihentetem. Elfordítom a tésztát 90 fokkal és most duplán hajtogatom.
Ismét pihen 20 percet.
Ezután ismét elfordítom 90 fokkal, és újra duplán hajtom.
Ismét 20 perc pihi.
Ujjnyi vastagra nyújtom, tetejét berácsozom, 5 cm-s szaggatóval pogácsázom.
Tetejét felvert tojással lekenem. Tepszibe pihen10-15 percet, és előmelegített sütőben 190-200 fokon kb. 20-30 perc alatt megsül.
Az élesztőt felfuttatjuk majd össze gyúrjuk az anyagokat. Mindjárt kinyújtjuk majd összehajtogatjuk. 10 percet pihentetjük, ismét ki nyújtjuk, 4x hajtogatjuk 10 perces pihentetéss...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Közepes1. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzákeverjük a tejet, a cukorral elkevert élesztőt, a tejfölt és összegyúrjuk. 2. Jól kidolgozzuk és kisujjnyi vastagságúra elnyújtjuk....
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. Az élesztőt felfuttatjuk 1 evőkanál lisztet is hozzáadva, hogy kovászt készítsünk. 2. Gyenge rétestészta keménységű tésztát kapunk, amit fél óráig kelesztünk. 3. Ezután...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézElkészítése: A száraz alapanyagokat elkeverjük. Ezután elmorzsoljuk benne a vajat, majd a két tojás sárgájával összegyúrjuk. A tejfölt fokozatosan adagoljuk hozzá, hogy jól form...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű