60 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
3 ek. fehérbor,
2 dl tej,
1 dl tejföl,
1 ek. só,
1 tk. cukor,
1 tojás,+ 1 a kenéshez,
30 dkg töpörtyű,
6 dkg zsír.
A lisztben elkeverem a sót, 1 dl langyos tejben feloldom az élesztőt, és a kimért lisztből 1 evőkanállal belekeverek.
A megkelt élesztőhöz adom a többi anyagot, és rétes keménységű tésztát dagasztok.
30x40 cm-s téglalappá nyújtom, majd a darált töpörtyűt rákenem.
Feltekerem mint a beiglit. Nyújtófával kicsit megütögetem, majd szimplán hajtogatom.
Fóliával letakarva 20 percet pihentetem. Elfordítom a tésztát 90 fokkal és most duplán hajtogatom.
Ismét pihen 20 percet.
Ezután ismét elfordítom 90 fokkal, és újra duplán hajtom.
Ismét 20 perc pihi.
Ujjnyi vastagra nyújtom, tetejét berácsozom, 5 cm-s szaggatóval pogácsázom.
Tetejét felvert tojással lekenem. Tepszibe pihen10-15 percet, és előmelegített sütőben 190-200 fokon kb. 20-30 perc alatt megsül.
Tészta 1 dl langyos tejbe tegyük bele a cukrot és az élesztőt, és futtassuk fel, majd tegyük félre. A lisztet egy tálba tesszük, és mélyedést csinálunk a közepébe, majd beleöntjü...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. Az élesztőt a cukros, meleg tejben felfuttatjuk, a liszttel, a joghurttal, a sóval és 4 dkg margarinnal összedagasztjuk. 2. Ezután meleg helyen hagyjuk megkelni. 3. A té...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA vajat, a lisztet és a sót morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a sajt 3/4-ét és 2 tojássárgáját. Gyúrjuk jól össze, majd tegyük egy órára a hűtőbe. Majd nyújtsuk ki jó vékonyra, sz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukros langyos tejbe morzsolt élesztőt fölfuttatjuk. Az összes hozzávalót összegyúrjuk egy nagy tálban. Addig gyúrjuk, amíg egynemű nem lesz a tészta. A tésztát lazán letakarjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű