1/2 kiló liszt
25 dkg tepertőkrém vagy ha sajtosat készítünk akkor sajt
25 gr élesztő
2,5 dl langyos tej
1 csapott kk só, bors
1/2 kk cukor
1 tojássargája
5 dkg vaj
A fenti hozzávalókból jól gyúrható tésztát gyúrunk.
Duplájára kelesztjük, vékonyra nyújtjuk, megkenjük tepertőkrémmel amit ízesítünk sóval, borssal.
Ha sajtosat készítünk, akkor megszórjuk sajttal.
3x hajtogatjuk, minden hajtogatás között 20 percet várunk.
Én MINDEN HAJTOGATÁSNÁL MEGSZÓTAM SAJTTAL.
Szép leveles tésztát kapunk.
Az utolsó hajtogatás után varunk 20 percet kinyújtjuk 1- 1.5 cm vastagra, berácsozzuk egy éles késsel a tetejét, hagyjuk meg kelni kb 15-20 percet.
Mielőtt sütőbe tesszük megkenjük tojással. 180 fokon sütjük.
Miután kivesszük a sütőből lekenjük tejjel és letakarjuk 10 percre.
Ez a recept sajtos és tepertős pogácsának is megfelel.
A tésztája ugyanaz:
Ha tepertős pogácsát szeretnénk, akkor azzal kenjük, meg ha pedig sajtosat, akkor sajttal szórjuk meg.
Ha sajtosat készítünk, akkor ajánlom több fele sajtot használni, mert sokkal finomabb.
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben, majd tésztát dagasztunk. A margarint habosra keverjük a sóval. 4 részre osztjuk a tésztát. 30 cm-es átmérőjűre k...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KözepesA sajtból egy keveset félre teszünk, a többit összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét megkenjük tojással rá a sajt és mehet a sütőbe. 200 fokon alsó felső sütő Nekünk 2...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet átszitálom egy tálba, amit összekeverek a sóval, majd a darabokra vágott hideg vajjal. Hozzáadok annyi tejfölt, amennyit felvesz és hozzákeverem a reszelt sajt felét. Li...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA lisztet a vajjal elmorzsoljuk . Hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan kidolgozzuk Fél óra pihentetés után , kisodorjuk kb 2,5 ujjnyi vastagságúra . Tetejét rácsozzuk és eg...
Elkészítési idő: kb 1,5 óra Nehézség: Könnyű