Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Egybesült sertés tarja


Írta:

Adag: 4
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1,5 kg sertéstarja,
10 dkg füstölt szalonna,
3 gerezd fokhagyma,
4-5 ek.fűszerkeverék,
sertéshúshoz, só, bors,
3-4 evőkanál olaj,
1 nagy fej hagyma,
1 fej fokhagyma, 2-3 sárgarépa,
2 szál zellerszár,1 zöldpaprika
(csípős),1 kápia paprika,
1 alma, 1-2 szál friss
rozmaring ág, 3-4 ág
friss kakukkfű, 2 babérlevél,
2 ek. liszt, 3-4 dl húslé,
vagy víz, 2x2 dl száraz fehérbor

Elkészítés:


A húst előző nap előkészítem. A tarját egy vágódeszkára fektetem. 5-6 gerezd fokhagymával és a szalonnával körbespékelem a húst. Körben megszórom a fűszerkeverékkel, alaposan beledörzsölöm a húsba, majd egy vékony kender kötözőzsinórral, kétujjnyi távolságra egymástól hurkolva megkötözöm, hogy egy egyenletesre formázott henger alakú húst kapjak, majd lazán zsírpapírba csavarom és a hűtőbe teszem egy éjszakára. Előveszek egy akkora tepsit amiben a hús hosszában elfér, majd nagyobb darabokra vágom a répát, a szárzellert, a hagymát és az almát, felkarikázom a paprikákat, a fokhagyma fejet keresztben kettévágom. Ebből készítek egy alapot, amivel vastagon egy sávban középen megágyazok a húsnak. Erre a zöldség alapra rátépkedem a zöldfűszereket és a babérleveleket. A húst megsózom és megborsozom, ráfektetem a fűszeres zöldségágyra, hogy ne érintkezzen a tepsi aljával, meglocsolom olajjal, aláöntök egy pohár száraz fehérbort, egy kis vizet, majd a 240 fokra előmelegített sütőbe teszem. Sütöm 30 percig, hogy egy is kéreg süljön a húsra, majd a félóra elteltével, lejjebb kapcsolom 100-110 Celsius fokra. Egy óra múlva a húst kiveszem a tepsiből, egy tálra teszem és alufóliába becsomagolva félreteszem pihenni 25-30 percre. Ezalatt elkészítem a gravy-szószt: A tepsit a zöldségekkel és a kisült hússzafttal felteszem a tűzre, megszórom két csapott kanál liszttel, majd kevergetve átpirítom, közben egy villával szétnyomkodom benne az átsült zöldségeket. Felöntöm 2 dl száraz fehérborral, majd addig forralom, míg a nagy része elfő, azután hozzáadom a húslevest is. Folyamatosan kevergetve forralom, főzöm a szószt. Ha eléri egy hígabb krémleves sűrűségét, leveszem a tűzhelyről és átszűröm egy szószos tálba. Tálaláskor a pihentetett húsból centi vastag szeleteket vágok és a szósszal leöntve szervírozom. Zelleres-burgonya pürét és tárkonyos, karamellizált almát készítsünk hozzá köretként, ami remekül illik ehhez a húshoz.

Egybesült sertés tarja

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Klári
Tárkonyos sertésragu
Tárkonyos sertésragu

A húst vékony csíkokra vágjuk, alaposan sózzuk és borsozzuk. A hagymát felkockázzuk, forró olajon elkezdjük megdinsztelni, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a sertéshúst. Hozz...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Fűszeres csülkös körömpörkölt
Fűszeres csülkös körömpörkölt

A darabolt füstölt csülköt és körmöt (2-3 órával, de legjobb ha 1 éjszakával az elkészítés előtt) hideg vízbe áztatjuk. A kockára vágott füstölt szalonnát egy lábasban megpirítj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bogdányi aprópecsenye
Bogdányi aprópecsenye

A húst csíkokra, a szalonnát apró kockákra vágjuk. A szalonnát kisütjük, majd hozzáadjuk a húst is. Sózzuk, borsozzuk és zúzott fokhagymát adunk hozzá. majd a lecsót, kolbászt é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kitti
Eszterházy-tokány
Eszterházy-tokány

◾️A húst felkockázzuk és megmossuk. ◾️A hagymát is kockára vágjuk, az olajon megpirítjuk. ◾️A húst hozzáadva azt is fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadunk 300 ml bort, a sót, a...

Elkészítési idő: 130 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk