50 dkg finomliszt
20 g friss élesztő
2.5 dl tej
3 evőkanál cukor
50 g olvasztott vaj
1 citrom lereszelt héja
1 vaníliás cukor
2 tojás sárgája
Egy mokkás kanál só (5 g)
1 egész tojás felverve, lekenni a tetejét.
A lisztet tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntünk 1 dl langyos cukros tejet és hagyjuk felfutni, körülbelül 10 perc.
Miután az élesztő felfutott, a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk, amíg sima, rugalmas tésztát kapunk. Letakarva kétszeresére kelesztjük. Kelés idő lejártával kitesszük enyhén lisztezett munkalapra, finoman átgyúrjuk, majd 5 egyenlő részre vágjuk. Egyenként kisodorjuk, majd összefonjuk.
Ezután tepsire helyezzük, lekenjük felvert tojással, hagyjuk a tepsiben kelni, amíg láthatóan megnövekedik, ekkor újra lekenjük
tojással és 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára, megsütjük. 20- 25 perc alatt megsül
A hozzávalókat jó alaposan elkeverjük, tészta állagúvá dolgozzuk. Ezt tehetjük dagasztógéppel, de akár kézzel is. A tésztát megkelesztjük – kb. fél órát. A tésztából elősorban fá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az élesztőből, a tej feléből, és egy kevés lisztből híg kovászt készítünk és kb. 2 órán át meleg helyen érleljük. 2. Ezután a mazsola, a gyümölcsök és a mandula kivételével...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik edényben a vajat keverjük habosra a cukorral. A tojásokat verjük fel, öntsük hozzá a vaníliaa...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű• A tésztához egy mély tálban elmorzsolunk 3 evőkanálnyi lisztet a margarinnal. Ezután beleszórjuk az élesztőt, a sót és a cukrot. A tejet kézmelegre langyosítjuk, hozzáadjuk a toj...
Elkészítési idő: 1óra 30perc Nehézség: Közepes