Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Mákos kalács


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


♥ TÉSZTA:
3 dl tej
1 tojás
10 dkg vaj
3 dkg élesztő
2 ek cukor
1cs. vaníliás cukor
60 dkg finomliszt
♥ TÖLTELÉK:
40 dkg darált mák
20 dkg cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja meg a citrom felének facsart leve
pár k.kanál meggy dzsem
5 dkg mazsola (opcionális)
♥ TETEJÉRE:
1 tojás sárgája
1/2 dl tej
2 kkanál cukor

Elkészítés:


A langyos tejbe beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáöntöm a liszthez a tejes-élesztős keveréket, a puha vajat és összedolgozom a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem .
A mákot összekeverem a cukorral, majd a forró tejjel leöntöm. Amikor kihűlt belefacsarom a citrom levét és hozzákeverem a citrom reszelt héját és kb 2 kkanál meggydzsmet.
Ha a tészta megkelt átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra, kb. 3-4 mm vastagra, majd megkenjük a töltelékkel, (két szélen és a felső részénél hagyjunk 2 cm-t töltelék nélkül) megszórjuk mazsolával, majd feltekerjük : a két szélét hajtsuk fel, majd csavarjuk fel a tésztát. (a szét nyíló része maradjon alul)
A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabb és 20 percig kelesztjük. Tetejét lekenjük a tojássárga és tej keverékével, és néhány helyen megszurkáljuk a tetejét és az oldalát is, Előmelegített 180°-os sütőben szép aranybarnára sütjük a kalácsokat. Légkeveréssel kb 30 perc. A megsült kalácsot még 5 percig a tepsiben hagyjuk egy tiszta konyharuhával letakarva, hogy jól átpuhuljon a tészta, majd rácson hagyjuk kihűlni.

Mákos kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Gyöngyi
Kevert almafánk
Kevert almafánk

Az almát vékonyan meghámozzuk, majd sajtreszelőn lereszeljük. A lisztet a sütőporral, fahéjjal, sóval összekeverjük, hozzáadjuk a nem kinyomkodott almát és a tojást, majd keverő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krilla
Szafi fonott kalács(CH csökk)
Szafi fonott kalács(CH csökk)

Az alapanyagokat gyúrjuk össze, majd 10 percig pihentessük. Ezután osszuk négy részre a tésztát, sodorjunk belőle 4 vékony tésztacsíkot, majd fonjuk össze őket, ezután a kalácsot...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kalácsok
Bejgli 2
Bejgli 2

Az élesztőt egy kevés tejben a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojással és egy csipet sóval elkeverjük. A liszthez hozzáadjuk a jéghideg zsiradékot, a vajat és a zsírt, és eldolgo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krisztina
Kakaós kalács
Kakaós kalács

A langyos cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár erc alatt futtassuk fel. A felolvasztott langyos vajat és a tejfölt tegyük a tálba, majd öntsük hozzá a felfuttatott é...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk