1-1,5 kg cukor/ kg szőlő
Az izabella szőlőt (más szőlőfajtából is készíthetjük) leszemezzük, megmossuk, majd lábosba tesszük és fél bögre vizet öntünk alá. Lassú tűzön hagyjuk forrni, amíg a szemek megpattantak és levet eresztettek, kb. 10 – 15 perc, mennyiségtől függ. Ezután sűrű szövésű szűrőn átpasszírozzuk, a levét is egyenletesen hozzáadva. A tiszta levet visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a cukrot (ízlés szerint), a szőlőtől függően és 20 – 25 percig főzzük, azaz addig kell főzni, amíg egy kistányérra cseppentve megköt. Még forrón üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A bort a főzőedényben a fűszerekkel,a cukorral és a citromhéjjal feltesszük főni. Forrástól számítva 8 percig főzzük, majd hozzáadjuk a zselésítőt és további 1 percig forraljuk. Le...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz almát lereszeljük, meglocsoljuk citromlével, és összekeverjük. Hagyjuk állni, míg levet enged. Az alma levét kinyomjuk, tiszta üvegekbe rakjuk, lezárjuk. Ha 2-4 üvegünk van,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA narancsot és a citromot vékonyan meghámozzuk úgy, hogy a fehér rész rajta maradjon a gyümölcsökön - keserű lesz tőle a lekvár. Apróra vágjuk a héjakat, és 3 dl vízben 30 dkg c...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: NehézA paradicsomot szűrőkanállal 20 másodpercig lobogva forró vízbe mártjuk, majd lecsepegtetjük, a héjukat lebontjuk, a zöld részüket kivágjuk, majd a paradicsomokat 4-6 felé darabolj...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz