5 kg barack, 2 és 1/4 kg cukor
1. A barackot a forróvizes módszerrel megtisztítjuk, lehéjazzuk, kettévágjuk és kimagvaljuk.
2. Ezután lemérjük.
3. Minden kiló barackra 45 dkg cukrot számítva, kevés vízzel gyöngyöző szirupot főzünk, amit habjától állandóan letisztítunk.
4. Ha a szirup "homokosodni" kezd, beletesszük a barackot, és addig főzzük, míg a habját el nem főtte.
5. Forrón üvegekbe rakjuk, kis ideig hűlni hagyjuk, majd lekötjük, s a forrástól számítva 10 percig gőzöljük.
Elkészítése: 1. A narancsokat citruspréssel (sima facsaróval) kifacsarjuk. Ne használjunk gyümölcscentrifugát, csak ha nem bánjuk, ha kesernyés lesz a lekvárunk, mert a rostok,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA bogyókat leszemezés után alaposan megmossuk, és lecsöpögtetjük. A bodzabogyókat tegyük egy lábosba, kissé megtörhetjük botmixerrel vagy egy burgonyanyomó segítségével, majd forr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA narancsokat és a grépfrútot megpucoljuk, gerezdjeire szedjük, és elkezdjük "kifilézni". Ehhez a gerezdek hártyáját a belső él mentén végigvágjuk egy éles késsel, majd kétolda...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA jól kinyílt virágokat alaposan öblítsd le, a vastagabb szárakat vagdosd le. A citromok héját jól dörzsöld meg, majd karikázd fel. Rétegezd egy lábosba a bodzával együtt, önts rá...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Közepes