Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Vietnami párolt sertés tojással


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


80 dkg sertés lapocka (eredetileg bőrös lapocka, de anélkül is finom)
6 db (főtt) tojás
2 db hagyma
5 dl kókuszvíz
2 ek. halszósz
60 g cukor
1 tk. só
1 tk. bors

Elkészítés:


Első lépésben vágd a húst nagyjából 4-5 cm-es kockákra.
Az elérhető források szerint hagyományosan Vietnamban ezt az ételt bőrös lapockából készítik, én is ezt használtam. 1 kg-os lapockából lett 85 dkg, miután eltávolítottam a csontot. De természetesen használhatsz nem bőrös lapockát, vagy esetleg combot is.
Aprítsd fel a hagymát. Egy nagy lábasban kezdd el nagy lángon karamellizálni a 60 g cukrot 120 ml vízzel. Folyamatos kevergetés mellett először elolvad a cukor, aztán szépen elpárolog a víz és elkezd barnulni a cukor. Nagyjából 10 perc után van kész, amikor már egészen sötét a karamell. Add hozzá a felkockázott húst, és néhányszor megkeverve pirítsd le minden oldalán, 3-4 perc alatt.
Add hozzá a felaprított hagymát. Keverd el és párold 1-2 percig.
Öntsd fel a kókuszvízzel, és engedd fel annyi vízzel, ami ellepi a teteje fölött 2 cm-rel. Ízesítsd a halszósszal, sóval és őrölt borssal.
Alacsony-közepes lángon, fedő alatt főzd 1 óráig, időnként megkeverve. Közben főzd meg a tojásokat. Hűtsd le őket, hogy szépen lejöjjön a héjuk, és pucold is meg őket. Add a megpucolt tojásokat a sertéshúshoz, és jól keverd el, hogy amennyire lehet, teljesen befedje őket a szósz. Főzd még 15 percig.
Tálald rizzsel azonnal, vagy hűtőben néhány napig eláll.

Trükkök, tippek, praktikák:


♥ A kókuszvíz az, amit az én tapasztalatom szerint csak különleges élelmiszereket árusító boltokban lehet beszerezni.
Fontos, hogy ez nem azonos a kókusztejjel, ami elterjedtebb. (A kókusztej a kókusz préselt húsa, míg a kókuszvíz maga a folyadék,
ami a kókuszban található.) Én a Lehel piacon szereztem be.

Vietnami párolt sertés tojással

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Gombás, göngyölt sertéskaraj
Gombás, göngyölt sertéskaraj

Előkészítés: A karajszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk. A vöröshagymát és a petrezselymet apróra vágjuk. A gombát megmossuk, felszeleteljük. Elkészítés: Kevés olajon megdin...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Rakott kel
Rakott kel

A gerslit/rizst előzetesen 2-3 órára beáztatjuk, többször átmossuk, kétszeres mennyiségű sós vízben puhára pároljuk. A kelkáposzta-leveleket szétszedjük, a vastag ereket kivágjuk,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pirított máj, burgonyával
Pirított máj, burgonyával

A csíkokra vágott májat belerakom a forró olajba. Fehéredésig kevergetem, majd hozzáadom a vastagabb szeletekre vágott hagymát, fokhagymát, Fűszerezem, adok hozzá egy db paprikát,...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Töltött káposzta
Töltött káposzta

A hús ne legyen nagyon hideg, a fűszereket könnyebben átveszi. Nagyobb tálban a darált húst befűszerezzük, előbb a sót rászórjuk ( lehet a sót kevéske meleg vízben felold...

Elkészítési idő: 5 ó
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk