Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Friss tepertő hasaalja szalonnából


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:



2 kg húsos hasaalja szalonna
1 dl víz
kevés tej

Elkészítés:


A legfinomabb étkezési tepertőt a sertés húsos, hasaalja szalonnájából készíthetjük. Ha nem csíkozzuk fel, akkor pörcnek fogják hívni. Ha felcsíkozzuk, egyrészt biztosabban jól át tudjuk sütni, valamint igazi finom ropogós tepertő lesz a végeredmény.

Kisebb tételben, lábosban csináljuk a tűzhelyen. Minden kiló szalonnához fél deci vizet tanácsos hozzátölteni még a sütés előtt. A sütést 60-70 fokon kell kezdeni, de vigyázzunk, 130 fok fölé ne menjünk. A szalonna a gőzben jobban kiengedi a zsírt. Folyamatosan kevergetni kell, kezdetben ritkán, majd sűrűbben, óvatosan, hogy ne törjön.

Addig kell sütni, míg a zsír tiszta, átlátszó nem lesz. Amikor a kész tepertőt kiemeljük, és az edény falához nyomjuk, nem serceg, mert kisült belőle a víz, és a zsír.

Ha úgy látjuk minden zsír kisült, szűrjük le a tepertőt, és kevés tejjel spricceljük le. Így ropogósabb marad. Kihűlésig ne fedjük le, mert elveszti ropogósságát!

Megsózva, friss kenyérrel, a legfinomabb csemegék egyike.

Ne feledkezzünk meg a zsírról sem, amit langyosan, szűrőn átcsorgatva, megfelelő tároló eszközben (zsírosbödön) hónapokig eltarthatunk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Minden disznótor velejárója a zsír kifőzése, és annak mellékterméke a tepertő, ami nem mellékesen igen finom, sokoldalú csemege. Ha étkezési célra készítjük, tanácsos inkább a későbbi élvezeti értékre koncentrálni. Nincs finomabb ugyanis a jó húsos tepertőnél, ami kellemesen ropogós, nem gumiszerű, reggelire, vacsorára, de bármely alkalomra tökéletes, és ledarálva kitűnő alapanyag tepertőkrém, vagy hajtogatott tepertős pogácsa készítésére.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Borsos tokány
Borsos tokány

A megtisztított húst vékony csíkokra vágjuk, hagyjuk kicsit lecsöpögni. A zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát nagyobb kockára, a paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk. A sza...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Éva
Tejfölös-füstölt sajtos karajszeletek
Tejfölös-füstölt sajtos karajszeletek

A sertéskarajt fél cm vastagságúra szeleteljük és egy tepsibe helyezzük. Megszórjuk sóval, őrölt borssal és delikáttal. Kevés olajat locsolunk rá és egy pici vízzel felengedjük....

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: Könnyű
share
Comb - Malacpörkölt 1 - OK
Comb - Malacpörkölt 1 - OK

1. A malachúst csontostól kb. 5 dekás darabokra vágom és jól megmosom. 2. A zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a húst. 3. Sózom, majd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk