Családireceptkönyv.hu

Friss tepertő hasaalja szalonnából


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:



2 kg húsos hasaalja szalonna
1 dl víz
kevés tej

Elkészítés:


A legfinomabb étkezési tepertőt a sertés húsos, hasaalja szalonnájából készíthetjük. Ha nem csíkozzuk fel, akkor pörcnek fogják hívni. Ha felcsíkozzuk, egyrészt biztosabban jól át tudjuk sütni, valamint igazi finom ropogós tepertő lesz a végeredmény.

Kisebb tételben, lábosban csináljuk a tűzhelyen. Minden kiló szalonnához fél deci vizet tanácsos hozzátölteni még a sütés előtt. A sütést 60-70 fokon kell kezdeni, de vigyázzunk, 130 fok fölé ne menjünk. A szalonna a gőzben jobban kiengedi a zsírt. Folyamatosan kevergetni kell, kezdetben ritkán, majd sűrűbben, óvatosan, hogy ne törjön.

Addig kell sütni, míg a zsír tiszta, átlátszó nem lesz. Amikor a kész tepertőt kiemeljük, és az edény falához nyomjuk, nem serceg, mert kisült belőle a víz, és a zsír.

Ha úgy látjuk minden zsír kisült, szűrjük le a tepertőt, és kevés tejjel spricceljük le. Így ropogósabb marad. Kihűlésig ne fedjük le, mert elveszti ropogósságát!

Megsózva, friss kenyérrel, a legfinomabb csemegék egyike.

Ne feledkezzünk meg a zsírról sem, amit langyosan, szűrőn átcsorgatva, megfelelő tároló eszközben (zsírosbödön) hónapokig eltarthatunk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Minden disznótor velejárója a zsír kifőzése, és annak mellékterméke a tepertő, ami nem mellékesen igen finom, sokoldalú csemege. Ha étkezési célra készítjük, tanácsos inkább a későbbi élvezeti értékre koncentrálni. Nincs finomabb ugyanis a jó húsos tepertőnél, ami kellemesen ropogós, nem gumiszerű, reggelire, vacsorára, de bármely alkalomra tökéletes, és ledarálva kitűnő alapanyag tepertőkrém, vagy hajtogatott tepertős pogácsa készítésére.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Karaj - Budai töltött karaj - OK
Karaj - Budai töltött karaj - OK

1. 1 kg karaj kicsontozva, majd hosszú hegyes késsel közepébe nyílást vágunk. 2. A kemény tojásokat összedaraboljuk, az újhagymát kevés olajon megpároljuk és hozzákeverjük....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Parasztborda
Parasztborda

A hússzeleteket kiklopfoljuk, az inakat bevágjuk, alaposan besózzuk. A lisztet egy teáskanál őrölt borssal, paprikával, köménnyel, és zúzott fokhagymával ízesítjük. A húsokat ebbe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Sült oldalas pirított káposztával és gancával
Sült oldalas pirított káposztával és gancával

Az oldalast a csontok mentén kb. 2 ujjnyi csíkokra darabolom, sóval, borssal, szerecsendióval bedörzsölöm. Kb. 8 dkg zsírt felhevítek, a húsdarabokat hirtelen átsütöm, kevés vizet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Darált - Stefánia vagdalt kolbásszal töltve - OK
Darált - Stefánia vagdalt kolbásszal töltve - OK

1. A hagymát vágd kis kockákra, s fonnyaszd meg 5 dkg zsíron. 2. A zsemléket  áztasd tejbe,  majd jól nyomkodd ki; végül a hagymával, valamint az elhabart tojásokkal együtt add...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk