Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 10 dkg cukor
- 2 tojássárga
- 2,5 dl tej
- 10 dkg vaj
- csipet só
- 1 tk rumesszencia
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 dkg darált dió
- 4 ek mogyorókrém
- 3 ek habtejszín
+ Lekenni: - 1 tojássárga + 1 ek tej
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot.
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
Ha nincs kenyérsütő gépünk, és kézzel dagasztjuk be a tésztát, akkor 1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.
A lisztet dagasztó tálba szórjuk, közepében kis fészket formálunk, beleütjük a tojássárgákat és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Ráöntjük a felfutott élesztőt majd a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta, a tölteléknek valót elkészítjük, amihez a mogyorókrémet elkavarjuk a darált dióval. Nekem túl sűrűnek tűnt, és ezért tettem bele még 3 ek tejszínt.
Ezután a tésztát a dolgozófelületre borítjuk (nem szükséges, hogy lisztezett legyen, mert nem ragad a tészta), enyhén átgyúrjuk, majd 16 egyenlő részre osztjuk. Nekem mindegyik darab 62 grammos volt.
Ha megvagyunk a tészta feldarabolásával, akkor mindegyik darabot ellapítjuk az ujjainkkal, majd a közepébe teszünk 1-1 teáskanálnyi diós tölteléket. Becsomagoljuk és gombóccá formáljuk.
Ha az összes tésztadarabot megtöltöttük, és becsomagoltuk, akkor egyenként ovális alakúra nyújtjuk (kb. 14 cm hosszú, 8 cm széles), vigyázva, hogy a töltelék ne jöjjön ki belőle nyújtás közben. Derelyevágóval vagy pizzavágóval, 5 hosszanti csíkot vágunk, a végeit egybe hagyva.
A végeit megfogjuk, és ellentétes irányba csavarjuk, hogy egy spirál jellegű rudacskát kapjunk. Csiga alakba felcsavarjuk, és a muffin sütő tepsi mélyedéseiben levő papírkosárkákba tesszük.
Letakarjuk, és duplájára kelesztjük, majd a tejjel elkavart tojássárgával lekenjük és 180 fokon aranybarnára sütjük. (kb. 15 perc)
Önmagában, vagy porcukorral enyhén megszórva fogyasztjuk, egy finom tejes kávé mellé. :)
A tészta elkészítése: Ha a tészta kiengedett ketté vágjuk. Kinyújtjuk az egyik tésztát egy 25*35 cm-es téglalapra, majd egy tepsi hátán szép pirosra sütjük, 220 fokon 12 perc alat...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűA tojásfehérjék kivételével alaposan elkeverjük a hozzávalókat , majd óvatosan hozzáadjuk a csipet sóval kemény habbá vert fehérjéket is. Előmelegített sütőben megsütjük. (gázs...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tésztához összekeverjük a lisztet a porcukorral, a csipet sóval és a szódabikarbónával, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, hogy egy ne ragacsos,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa tojásokat szétválasztjuk -a fehérjét felverjük a 20 dkg cukorral .,,,kemény habbá -lassan beleforgatjuk a tojások sárgáját -az olajat + liszt +sütőpor + darált dió keverékét...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: Könnyű