észta:
- 4 tojás
- csipetnyi só
- 80 g darált dióféle (lehet vegyesen is)
- édesítő (nekem 2 ek. Dia Welness négyszeres erősségű édesítő)
Krém:
- 250 g erdei gyümölcs
- 1 dl víz
- 4 dl Cocomas kókusztejszín
- édesítő (nekem 2 ek. Dia Welness négyszeres erősségű édesítő)
- citromlé ízlés szerint
- egy zacskó zselatin (én itt, Szlovákiában csakis ezt használom)
Szétválasztottam a tojásokat. A fehérjét egy csipetnyi sóval keményre vertem, a sárgáját pedig az édesítővel és egy kis tojásfehérjehabbal ugyancsak jó alaposan összemixereltem, majd belekevertem a darált magot, végül óvatosan beleforgattam a kemény tojásfehérjét is. Egy kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt tettem, kikentem kókuszolajjal, beleöntöttem a tésztát, majd 160 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem.
A krémhez összeturmixoltam a gyümölcsöt, a vizet (ha használok), az édesítőt, a citromlevet és a zselatint, majd a sima masszát kis edényben felmelegítettem (ne forrjon!). Megvártam, míg kihűlik, de még folyós, majd óvatosan belekevertem a keményre vert kókusztejszínhabba (legyen nagyon hideg, hogy fel tudjuk verni! És készüljünk fel rá, hogy mindenhova spriccel...). A kapcsos forma peremét is kibéleltem papírral (ennél a tortánál még nem, de rájöttem, hogy a gyümölcs a tortaformához érve oxidálódik/elszíneződik, ezt elkerülendő azóta inkább kibélelem a tortaforma oldalát is, majd kis darab átlátszó ragasztóval rögzítem). A krém felét a tésztára öntöttem, megszórtam gyümölccsel, majd ráöntöttem a többi krémet is, a tetejét elsimítottam. Hagytam, hogy a hűtőben megdermedjen, majd összeolvasztottam 3 kocka étcsokit fél evőkanál kókuszolajjal, ezt a tetejére csorgattam, végül mentalevéllel és erdei gyümölccsel díszítettem. :) Könnyű, nyárias, hűsítő...
(A gyümölcsök, a víz és a kókusztejszín arányával bátran lehet játszadozni, a lényeg, hogy a 3 hozzávaló együttes súlya 750 gramm legyen. A napokban sárgabarackkal és eperrel is elkészítettem, azok kevésbé intenzív ízűek és színűek, mint az erdei gyümölcs, úgyhogy azokba a tortákba nem tettem vizet, 350 grammnyi tiszta gyümölcsöt használtam, ehhez 400 g kókusztejszínt.)
+ a krémbe ízlés szerint gyümölcs, én 100 g erdei gyümölcsöt szórtam bele
+ a tetejére min. 72%-os étcsoki és kókuszolaj összeolvasztva (opcionális)
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, 3 mm vastagra nyújtjuk ki. Pogácsa-, vagy linzerszaggatóval, kis korongokat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben, 200 fokon, sütőpapírral bél...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés A vajat langyosra olvasztjuk. A többi hozzávalót összekeverve palacsintatésztát készítünk, végül utolsóként hozzáadjuk a vajat is. A hagyományos palacsintához hasonló...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFél liter kókusztejet felforralunk leheletnyi sóval, közben egy tálkában összekeverjük a száraz hozzávalókat: Egyenletesen beleszórjuk a felforrt tejbe, és lassú tűzön, folyamatos...
Elkészítési idő: 5 perc Nehézség: KönnyűA lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, majd adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk össze. Amikor már kellően morzsalékos, csináljunk a közepébe egy mélyedést, majd kanalazzuk bel...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű