50 dkg liszt
1 tojás
4 evőkanál olvasztott vaj
1 kocka élesztő
2-2,5 dl langyos tej
2 ek cukor
csipet só
A legelső lépés, ami már tartalmazza is a legelső trükköt az az, hogy kimérjük a lisztet és szitáljuk át! Langyosítsuk fel a tejet és hagyjuk felfutni a szétmorzsolt élesztőt benne. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, és konyhai robotgéppel összekeverjük. Az olvasztott vajat a legvégén, kanalanként adjuk hozzá a tésztához. Amikor elkészültünk a gyúrással, a tésztát meleg helyre (pl. radiátorra vagy annak közelébe) tesszük és egy órán át kelesztjük. A megkelt tésztát tegyük egy lisztezett deszkára és nyújtsuk 1 cm vékonyra. Most következik a szalagos fánk igazi trükkje, vagyis az, hogy a kinyújtott tésztát hajtsuk félbe és nyújtsuk ki ismét. Ezt ismételjük meg 2-3 alkalommal. Szaggassuk ki a fánkokat és hagyjuk még további fél órán át letakarva, meleg konyhában pihenni a fánkokat. Így a fánkok másfélszeresre nőnek. Végül forró olajban süssük ki őket.
Az alámát meghámozom, nagy lyukú sajtreszelőn lereszelem – nem csavarom ki – majd rögtön hozzákeverem a mákot, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejet, az olajat, a tojást, végül mehe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet elkeverjük a cukorral, elmorzsoljuk vele a vajat, és belekeverjük az élesztőt is. (Nem kell tejben futtatni.) A keverékbe mélyedést csinálunk, beleöntjük a langyos tejet...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta alapanyagait összegyúrjuk és kettéosztjuk, majd fél órát pihentetjük. A krém összetevőit is összekeverjük kivéve a tojásfehérjét, mert abból kemény habot készítünk és f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat egy edényben megolvasztottam, majd félrehúztam a tűzről és hozzákevertem minden hozzávalót, én most mézet használtam, de lehet bármit. Cukor helyett is jó a nyírfacukor va...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű