Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Dagasztás nélküli kenyér


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hegedüs Anna·2016. június 2.
Hegedüs Anna tette közzé . Recept: Reggel 6 órakor 70 dkg lisztet, 4 evőkanál kovászt, 2 kiskanál sót összekevertem annyi vízzel, hogy jó kemény galuskaszerű tésztát kapjak. Nem kell nagyon, csak annyira, hogy a hozzávalók összekeveredjenek, dagasztani egyáltalán nem kell. Azonnal hűtőszekrénybe raktam, ahol délután fél ötig pihent. Akkor kivettem, fél órát magára hagytam a pulton, majd elkezdtem a nyújtást-hajtogatást. (Erősen lisztezett deszkára rakom, majd kicsit kör alakúra ellapítom. Ezek után a szélét kicsit felfele és egyben oldalra húzva nyújtom amíg a tészta engedi, és visszahajtom a közepére. Így megyek körbe a tésztán.) A nyújtást még 2x megismételtem, ahogy láttam, hogy a tészta engedi. Az utolsó nyújtás után megformáztam, kereszt alakban bevágtam, hideg vaslábasba raktam, rá a tetejét is. A sütést hideg sütőben indítom, 230 fokra állítva. Így sütöm kb 50 percig, majd a tetőt levéve sütöm tovább 210 fokon, amíg az általam kedvelt színt el nem éri a kenyér. Amennyiben nem hűtéssel kelesztem, hanem a konyhapulton, akkor addig nem nyúlok hozzá a bekevert tésztához, amíg a duplájára nem kel. Után az eljárás ugyanaz mint a hűtőben kelt tészta esetén. Ennek a kenyérnek tömörebb a belseje, ezért csak annak ajánlom, aki szereti az ilyent. J (Régebben is szoktam dagasztás nélküli kenyeret sütni, de élesztővel. Azzal jóval gyorsabban megkel, hajtogatni azt nem szoktam, annak nem is lett ilyen lyukacsos szerkezetű a belseje. )

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Tünde
Görög gyümölcsleves
Görög gyümölcsleves

A narancslevet tálba öntöttem. A tejszínt nagyon vékony sugárban kezdtem hozzáönteni, közben kézi habverővel folyamatosan kevertem, nehogy a tejszín kicsapódjon. Amikor az összes...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Babapiskóta készítése házilag
Babapiskóta készítése házilag

A sütõt 160 fokra elõmelegítjük. A tojásokat a cukorral felverjük, vaníliával ízesítjük. Hozzáadjuk a szalalkálit és a liszt felét és simára keverjük. Ezután belekeverjük a többi l...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Rizs főzés Éva féle
Rizs főzés Éva féle

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kovászos fénk!
Kovászos fénk!

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk