úrós, kötött-tészta leves
Hozzávalók:
A tésztához
40 dkg liszt
3 db tojás
pici víz
25 dkg túró
só
A leveshez:
1 nagy fej vöröshagyma
1 csapott evőkanál piros paprika
2 l víz
petrezselyem
olaj
tejföl a tálaláshoz
A lisztből a tojásokkal, és ha szükséges egy nagyon pici vízzel tésztát gyúrunk, amit vékonyra kinyújtunk. A túrót ízlés szerint sózzuk, majd áttörjük. A kinyújtott tészta felső szélére vékony csíkot kenünk a túróból, ezután kétszer feltekerjük a túrós csíkot, végül levágjuk az így kapott töltött hengert a nagy tésztalapról. Ezután 15 cm-es darabokra vágjuk és egyenként bügyköt kötünk rájuk. Utána ismét egy csík túrót kenünk végig a tészta szélére, kétszer egymásra tekerjük, levágjuk, 15 cm-es darabokra vágjuk és megkötjük. Addig folytatjuk, amíg az egész tésztát így meg nem töltöttük.
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük és hozzáadjuk a piros paprikát, végül felöntjük vízzel, és megsózzuk. Amikor elkezd forrni beletesszük az apróra vágott petrezselyemzöldet és a tésztát. Amikor a tészta megfőtt levesszük a tűről, tejföllel tálaljuk.
A lencsét beáztatjuk. 1,2 l vízbe beletesszük a lencsét, a felkarikázott répákat, az egész hagymát, fokhagymát, sót és babérlevelet, 40 percig főzzük, majd összeturmixoljuk. Tej...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűOlajon a répát, az aprított fokhagymát és a babérlevelet megpirítjuk. Ezután beleszórjuk a száraz fűszert: citromos bors, sáfrány, kömény, só, majd a lecsöpögtetett garnélát hozzáö...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA palócleves elkészítéséhez a sertéshúst megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és kockára vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldbabo...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KözepesA zellert és a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és annyi vizet öntünk rá ami ellepi. Sózzuk és puhára főzzük. Közben a póréhagymát apróra vágjuk és olívaolajon megdinszteljük. M...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű