Vizes piskóta: 6 db tojás, 25 dkg cukor, 9 kanál forróvíz, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, vagy 1 tk. szódabikarbóna, citromhéj. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval jó keményre verjük. A sárgáját, a vízzel és a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Miután jól kikevertük, lazán beleforgatjuk a felvert habot. 28 cm-es kerek kapcsos sütőformába sütőpapírt teszünk, a tésztát beleöntjük elsimítjuk úgy, hogy a közepétől a széle felé kissé felhúzzuk és közepes hőmérsékleten megsütjük.
Krém: 3 dl tejben sűrűre főzünk 8 ek. lisztet. 25 dkg margarint 20 dkg porcukorral és 1 cs. vaníliás cukorral és 2-3 citrom szűrt levével simára keverünk. (Kóstolni szoktam, mert az arányokat nehéz eltalálni.) A margarinos krémet jól kikeverjük a tejpéppel. A tortát 3 részre vágom, megtöltöm, citrommázzal, vagy a maradék krémmel bevonom, citrom karikákkal díszítem. Készítettem már úgy is, hogy a tetejét (kb. fél cm-nyit) levágtam, egy cm mélyen a belsejét kikapartam, oda töltöttem be a krémet, majd visszahelyeztem a tetőt rá, így vontam be, a kikapart tésztát pedig rámorzsoltam díszítésnek, mint a képen!
Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk. Olajon megfuttatjuk a hagymát, majd megszórjuk pirospaprikával, hozzáadom a krumplit, összekeverem, felöntöm vízzel. Sózom, bor...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA bacont ha csíkokban vesszük, akkor kisebb darabokra vágjuk, ha kockában, akkor olajozatlan, mély falú serpenyőbe tesszük, ropogósra lepirítjuk. Eközben a tésztát kifőzzük, jól le...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatom, majd tésztát dagasztok.Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként megformázom a zsemléket,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű