60 dkg liszt
35 dkg zsír
3 dl tejföl
1 ek. ecet
csipet só
Töltelék:
keményebb állagú lekvár
Elkészítése:
A lisztbe belekeverni a sót, egy nagyobb tálba a zsírt és tejföl jól kikeverni kézi habverővel, hozzá adni az ecetet, ezt is bele keverjük, majd apránként adjuk hozzá a lisztet, jól eldolgozzuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük, másnap elnyújtjuk, (nylonon-könnyebb felhajtani a szélét) a szélétől kb 2 cm-re egy csíkba végig töltjük a lekvárral, ráhajtjuk a szélét és a hajtás mellett levágjuk a rudat és felszeleteljük kis rudacskákra, majd ismét töltjük, hajtjuk, vágjuk.....Tepsibe rakjuk nem túl közel egymáshoz, előmelegített sütőben 180 fokon világosra sütjük ( nekem 10 perc alatt sült meg, de mindenki ismeri a sütője működését és az szerint süsse, csak annyi, hogy szép világos legyen), majd vaníliás porcukorba megforgatjuk. Nagyon omlós és finom. ( Ebből az adagból 80-90 rudacska lett)
Sokáig elálló sütemény. Karácsonyra jóval előbb el lehet készíteni.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a kr.cukrot és azzal is verjük egy kicsit. Ezután hozzáadjuk a tojások sárgáját és jól elkeverjük. A lisztt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz erdei gyümölcsöt (ha mirelitet használsz), akkor olvaszd ki, vízgőz felett pedig olvaszd fel a csokoládét. Az erdei gyümölcsön kívül mindent keverj jól össze keverőgéppel, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összetevőket összedolgozzuk és golyókat formázunk belőle. Tartsuk hűtőben órát, hogy összeérjenek az ízek, majd a kakaós bevonóhoz valókat egy lábasban kezdjük el forralni. A...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A töltelékhez keverjük össze a darálatlan mákot, a kristálycukrot és a citromhéjat, az egészet daráljuk össze, majd keverjük hozzá a tejfölt és a rumot. Tegyük félre. 2. A puha...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes