menu

Családireceptkönyv.hu

Fánk


Írta:

Elk. idő: 120 perc
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- 250 ml tej
- 1 teáskanál cukor (megeszi az élesztő!)
- 25 g friss élesztő
- 375 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 125 g finomliszt
- 25 g búzasikér
- 1 csipet só
- 20-25 g 1:4 erősségű édesítőszer (eritrit+stevia keverék)
- 2 tojás
- 90 g olvasztott vaj

A tetejére:
- 100 g cukormentes étcsokoládé (70%-os)
- 100 g cukormentes tejcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj/kókuszolaj
+ dió, csokiforgács, mogyoró, mandula, liofilizált gyümölcs, tortadara, stb. a díszítéshez

Elkészítés:


◾️A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
◾️Kb. 5 percre félretesszük, hogy felfusson.
◾️A liszteket a sikérrel, sóval, édesítőszerrel elkeverjük majd dagasztókaros gép üstjébe tesszük.
■Beleütjük a két tojást és az élesztős tejet is hozzáadjuk majd nagyjából összeállítjuk a tésztát.
◾️Amint összeállt a tészta hozzáadjuk az olvasztott vajat is és puha, kissé ragacsos de nem ragadós tésztát dagasztunk belőle.
◾️Akkor jó ha teljesen kitakarította a tálat, nem ragad, nem koszol és tapintásra puha.
◾️Letakarva, kiolajozott tálban 60 percig kelesztjük huzatmentes, meleg helyen.
◾️Ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát lisztezett deszkán majd fánkszaggatóval kiszaggatjuk, amiknek a közepét pogácsaszaggatóval is kivágjuk.
◾️A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.
◾️Ezután letakarva 30 percig kelesztjük őket.
◾️Az olajat 165-175 °C-ra melegítjük és a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük a bő olajban.
▪️Először a tetejüket tegyük az olajba.
◾️Ha kihűltek, elkészítjük a csokimázat:
▪️a kétféle csokit mikróban 15-30 másodperces részletekben felmelegítjük, minden részlet után alaposan átkeverve, hogy ne égjen meg a csoki.
▪️Belekeverjük az olajat is, majd eldolgozzuk.
▪️A fánkok tetejét a csokiba mártjuk, lecsöpögtetjük, és sütirácson hagyjuk megdermedni.
▪️Ízlés szerint díszítjük.

Fánk

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Töpörtyűs pogácsám
Töpörtyűs pogácsám

Az élesztőt felfuttatom. A lisztet átszitálom. a tepertőt átdarálom, hogy krémes legyen és összekeverem az 1 mk sóval és a borssal. Három részre osztom a tepertőkérmet. Összeállí...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Közepes
share
Írta: brigz
Sajtos muffin
Sajtos muffin

Az élesztőt keverjük el a langyos, porcukros tejben, a tetejére szórjunk egy evőkanál lisztet és 10 perc alatt futtassuk fel. A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük el benne a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Sajtos croissant
Sajtos croissant

Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet, cukrot, tojásokat, kefirt, olajat pogácsa keménységűre gyúrjuk, hozzáadjuk az élesztőt. 8 cipót készítünk, és 8 nagy lapos...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Alexandra
Cipó
Cipó

Az élesztőt elkeverjük fél dl langyos vízben, hozzáadjuk a teljes kiőrlésű lisztet, és hagyjuk felfutni. A többi lisztet elkeverjük a sóval, kis mélyedést alakítunk ki a közepében...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk