Családireceptkönyv.hu

Fánk


Írta:

Elk. idő: 120 perc
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- 250 ml tej
- 1 teáskanál cukor (megeszi az élesztő!)
- 25 g friss élesztő
- 375 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 125 g finomliszt
- 25 g búzasikér
- 1 csipet só
- 20-25 g 1:4 erősségű édesítőszer (eritrit+stevia keverék)
- 2 tojás
- 90 g olvasztott vaj

A tetejére:
- 100 g cukormentes étcsokoládé (70%-os)
- 100 g cukormentes tejcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj/kókuszolaj
+ dió, csokiforgács, mogyoró, mandula, liofilizált gyümölcs, tortadara, stb. a díszítéshez

Elkészítés:


◾️A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
◾️Kb. 5 percre félretesszük, hogy felfusson.
◾️A liszteket a sikérrel, sóval, édesítőszerrel elkeverjük, majd dagasztókaros gép üstjébe tesszük.
■Beleütjük a két tojást és az élesztős tejet is hozzáadjuk, majd nagyjából összeállítjuk a tésztát.
◾️Amint összeállt a tészta hozzáadjuk az olvasztott vajat is és puha, kissé ragacsos, de nem ragadós tésztát dagasztunk belőle.
◾️Akkor jó ha teljesen kitakarította a tálat, nem ragad, nem koszol és tapintásra puha.
◾️Letakarva, kiolajozott tálban 60 percig kelesztjük huzatmentes, meleg helyen.
◾️Ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát lisztezett deszkán majd fánkszaggatóval kiszaggatjuk, amiknek a közepét pogácsaszaggatóval is kivágjuk.
◾️A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.
◾️Ezután letakarva 30 percig kelesztjük őket.
◾️Az olajat 165-175 °C-ra melegítjük és a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük a bő olajban.
▪️Először a tetejüket tegyük az olajba.
◾️Ha kihűltek, elkészítjük a csokimázat:
▪️a kétféle csokit mikróban 15-30 másodperces részletekben felmelegítjük, minden részlet után alaposan átkeverve, hogy ne égjen meg a csoki.
▪️Belekeverjük az olajat is, majd eldolgozzuk.
▪️A fánkok tetejét a csokiba mártjuk, lecsöpögtetjük, és sütirácson hagyjuk megdermedni.
▪️Ízlés szerint díszítjük.

Fánk

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: brigz
Kelt, húzott rétes kovásszal (Dolly)
Kelt, húzott rétes kovásszal (Dolly)

A túrósba 90 dkg túró, két tojás került (fehérje kemény habként), 6 dkg búzadara, érzésre cukor, citromhéj, pár evőkanál joghurt. A mákosba 200 g mák, másfél dl szilvalekvárral, p...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Hanna
Tönkölybúzás kenyér
Tönkölybúzás kenyér

A liszthez adom a szárított élesztőt, és összekeverem.Hozzáadom a sót, mézet, olajat, és a vizet. 5 perc folyamatos dagasztás után sima tésztát kell kapjunk. A lisztes asztalra k...

Elkészítési idő: -
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Erika
Bacon-szalonnás pogácsa
Bacon-szalonnás pogácsa

Összedolgozom a tésztát a bacon szalonna nélkül. Pihentetem 20 percig majd lazán átgyúrom, átmozgatom. Duplájára kelesztem kb 1 óra alatt. Kinyújtom 1 cm vékonyra, megszórom az...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fánk 2019
Fánk 2019

A hozzávalókat mérjük ki a lisztet szitáljuk le. Az élesztőt futtassuk fel tejben pici cukorral. A dagasztó gép üstbe bele rakom a lisztet, élesztőt, cukrot. Reszeljük hozzá a citr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk