menu

Családireceptkönyv.hu

Teljes kiőrlésű lisztből készült fánk


Írta:

Elk. idő: 90 perc
Adag: kb. 20 darab
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- 2,5 dl tej
- 1 teáskanál cukor (megeszi az élesztő!)
- 25 g friss élesztő
- 375 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 125 g finomliszt
- 25 g búzasikér
- 1 csipet só
- 20-25 g 1:4 erősségű édesítőszer (eritrit+stevia keverék)
- 2 db tojás
- 90 g olvasztott vaj

A tetejére:
- 100 g cukormentes étcsokoládé (70%-os)
- 100 g cukormentes tejcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj/kókuszolaj
- ízlés szerint dió
- ízlés szerint csokiforgács
- ízlés szerint mogyoró
- ízlés szerint mandula
- ízlés szerint liofilizált gyümölcs
- ízlés szerint tortadara, stb. a díszítéshez

Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kb. 5 percre félretesszük, hogy felfusson.
A liszteket a sikérrel, sóval, édesítőszerrel elkeverjük, majd dagasztógépbe tesszük, beleütjük a két tojást és az élesztős tejet is hozzáadjuk, majd nagyjából összeállítjuk a tésztát.
Amint összeállt a tészta, hozzáadjuk az olvasztott vajat is és puha, kissé ragacsos, de nem ragadós tésztát dagasztunk belőle.
Letakarva, kiolajozott tálban 60 percig kelesztjük huzatmentes, meleg helyen.Ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát lisztezett deszkán, majd fánkszaggatóval kiszaggatjuk, amiknek a közepét pogácsaszaggatóval is kivágjuk.
Ezután letakarva 30 percig kelesztjük őket.
A fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük a bő olajban. Először a tetejüket tegyük az olajba.
Ha kihűltek, elkészítjük a csokimázat: a csokit mikróban 15-30 másodperces részletekben felmelegítjük, minden részlet után alaposan átkeverve, hogy ne égjen meg a csoki. Belekeverjük az olajat is, majd eldolgozzuk.
A fánkok tetejét a csokiba mártjuk, lecsöpögtetjük, és sütirácson hagyjuk megdermedni. Ízlés szerint díszítjük 😊.

Teljes kiőrlésű lisztből készült fánk

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Baunty kocka
Baunty kocka

A szokásos módon tejbedarát készítünk.A lényeg,hogy jó sűrű legyen.Ha kell még darát adjunk hozzá. Hozzákeverjük a vajat és a kókuszt még forrón.Langyosra hűtjük. Téglalapokat kés...

Elkészítési idő: Fél óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Palacsintatorta jénaiban hűtve
Palacsintatorta jénaiban hűtve

Kisütjük a palacsintákat, majd cukrozott kakaóporral megszórjuk, és feltekerjük. Kb. 2 cm-es csíkokra vágjuk. Egy jénai tálat folpack fóliával kibélelünk. Az alját és...

Elkészítési idő: 1 óra+ hűtés
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Judit
Almás pite- fahéjas tésztával
Almás pite- fahéjas tésztával

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk. A meghámozott almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, lábasba tesszük a cukorral és citromlével együtt puhára dinszteljük. Elfőzzük a levét,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Erika
Almás, diós kevert, csokimázzal
Almás, diós kevert, csokimázzal

A tojást kikeverjük a cukrokkal és a lereszelt almával. A sütőport összekeverjük a liszttel, a kávéval és dióval, majd az almás masszához adjuk, és fakanállal összeforgatjuk. Sütő...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk