Családireceptkönyv.hu

Fánk


Írta:

Elk. idő: 120 perc
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- 250 ml tej
- 1 teáskanál cukor (megeszi az élesztő!)
- 25 g friss élesztő
- 375 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 125 g finomliszt
- 25 g búzasikér
- 1 csipet só
- 20-25 g 1:4 erősségű édesítőszer (eritrit+stevia keverék)
- 2 tojás
- 90 g olvasztott vaj

A tetejére:
- 100 g cukormentes étcsokoládé (70%-os)
- 100 g cukormentes tejcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj/kókuszolaj
+ dió, csokiforgács, mogyoró, mandula, liofilizált gyümölcs, tortadara, stb. a díszítéshez

Elkészítés:


◾️A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
◾️Kb. 5 percre félretesszük, hogy felfusson.
◾️A liszteket a sikérrel, sóval, édesítőszerrel elkeverjük, majd dagasztókaros gép üstjébe tesszük.
■Beleütjük a két tojást és az élesztős tejet is hozzáadjuk, majd nagyjából összeállítjuk a tésztát.
◾️Amint összeállt a tészta hozzáadjuk az olvasztott vajat is és puha, kissé ragacsos, de nem ragadós tésztát dagasztunk belőle.
◾️Akkor jó ha teljesen kitakarította a tálat, nem ragad, nem koszol és tapintásra puha.
◾️Letakarva, kiolajozott tálban 60 percig kelesztjük huzatmentes, meleg helyen.
◾️Ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát lisztezett deszkán majd fánkszaggatóval kiszaggatjuk, amiknek a közepét pogácsaszaggatóval is kivágjuk.
◾️A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.
◾️Ezután letakarva 30 percig kelesztjük őket.
◾️Az olajat 165-175 °C-ra melegítjük és a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük a bő olajban.
▪️Először a tetejüket tegyük az olajba.
◾️Ha kihűltek, elkészítjük a csokimázat:
▪️a kétféle csokit mikróban 15-30 másodperces részletekben felmelegítjük, minden részlet után alaposan átkeverve, hogy ne égjen meg a csoki.
▪️Belekeverjük az olajat is, majd eldolgozzuk.
▪️A fánkok tetejét a csokiba mártjuk, lecsöpögtetjük, és sütirácson hagyjuk megdermedni.
▪️Ízlés szerint díszítjük.

Fánk

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anita
Szalagos fánki
Szalagos fánki

Egy dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel lágyabb kelt tésztát dagasztunk. L...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Anita
KŐTTES PALACSINTA
KŐTTES PALACSINTA

A tejet meglangyosítjuk. Kb. 2 dl tejbe belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a cukrot és langyos helyen felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba beleszitáljuk a lisztet, beleöntjük az él...

Elkészítési idő: 1 ora
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Sacko
Zabpelyhes puffancsok
Zabpelyhes puffancsok

A fél csésze zabpelyhet leöntjük a fél csésze forró vízzel, elkeverjük és félretesszük addig, amíg teljesen kihűl. Dagasztógép táljába mérjük a joghurtot, hozzáadunk 1 dl vizet,...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk