menu

Családireceptkönyv.hu

Félrozsos kenyér


Írta:

Elk. idő: 2x2 óra
Adag: 1 kg-os kenyér
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


60 dkg rozsliszt
40 dkg fehérliszt
1 dl olívaolaj
2 TK őrölt kömény
2 TK só
20 g friss élesztő

Elkészítés:


A kétféle lisztet összekeverjük, hozzáadjuk az őrölt köményt és hozzáöntjük a kb. 3 dl langyos vízben felfutatott élesztőt. 10 perc alatt homogén tésztává gyúrjuk és utána 1 órán át kelni hagyjuk.
Hozzáadjuk a sót és összedagasztjuk. Lisztezett deszkára tesszük, beszórjuk liszttel és 2 órát újra kelesztjük. Újheggyel 2 cm vastagságúra nyomkodjuk és áthajtogatjuk (minden irányból felhajtjuk egyszer). A tészta állaga akkor jó, ha nem folyik szét, hanem jól formázható, Ha nem így lenne, szórjuk meg liszttel, ami a következő hajtásnál erősíti a tésztát.
Várunk fél órát és újra megismételjük a lapítást, majd következik a sziromhajtás, azaz minden oldalról középre hajtunk egy darabot a tésztából, így újra cipóformát kapunk. Megfordítjuk és rárakjuk a sütőpapírral bélelt tepsire. A kenyér tetejét vágjuk be kereszt irányba. Amíg még kel (kb. 20 perc), a sütőt pont elő tudjuk melegíteni.
A sütő felső polcára rakjunk be egy tepsit, amibe kb. 1 liter vizet öntünk. A sütőt melegítsük fel 220 fokra és várjuk meg, míg a felső tepsiben lévő víz gyöngyözni kezd.
Tegyük be a kenyeret a sütő középső polcára, 220 fokon süssük 30 percig, utána 180 fokon folytassuk a sütést újabb 30 percig.
A kenyeret rakjuk ki deszkára és letakarva hagyjuk kihűlni.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anikó
72.Kovászos-fehér  kenyér 1.
72.Kovászos-fehér kenyér 1.

Dagasztás után háromszor hajtogattam, 30 percenként. Formázás után, 3 óra kelés, bevágni, tepsin sütöttem. 250 fokon gőzzel sült 10 percig,majd 200 fokon 35 percig gőz nélkül....

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Zsúrkenyér
Zsúrkenyér

1. 1 dl tejben elkeverünk 1 ek cukrot, simára keverjük benne az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk. 2. A lisztbe vegyítjük a sót és a maradék cukrot, hozzáöntjük a vajat, a fe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kriszta
Öregtészta
Öregtészta

Hozzávalókból lágy tésztát dagasztok. Egy vékonyan kiolajozott magasfalú tálba teszem, átforgatom,hogy az olaj mindenhol érje. Lazán a tetejére borítok egy nylonzacskót és hagyom...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
81. Kenyér
81. Kenyér

A száraz anyagokat összekeverni.Hozzá a víz.Géppel 5 perc dagasztás.Fóliával letakarni,12-13 órát a pulton hagyni.Szinte teljesen folyós.Lisztezett deszkára önteni,nem kell gyúrni,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk