A tökéletes fehérkenyér
268 kedvelés 36 fotós komment
Mivel kenyérben van a jól bevált, de azért még próbálgatok, Attkáriné Terike kenyerét próbáltam ki augusztus ...részletek
Antukné Ildikó Antukné Ildikó
Követés
Hozzávalók
1 db kenyérre
Az esti kovászhoz
250 ml víz
250 g búzaliszt (BL55)
40 g élesztő (friss)
1 evőkanál étolaj
A tésztához
1 kg búzaliszt (BL55)
25 g só
10 g porcukor
2 evőkanál étolaj
510 ml víz
1.Az első lépés, hogy este elkészítjük a kovászt. A kovászhoz a hozzávalókat bele tesszük egy tálba és fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára keverjük. Majd egy zacskóval letakarjuk.
2.Másnap az összes hozzávalót egy tálba tesszük, hozzáadjuk az esti kovászt, a vizet a végén adjuk hozzá, mert lehet picit többet, de lehet, picit-kevesebbet vesz, fel a tészta ez lehet minden lisztnél más. Jól kidagasszuk ez legalább 10 perc. Amíg a tészta fényes, nem ragadós, könnyen formázható lesz. Inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie. A dagasztás után liszt nem érheti. Ez nagyon lényeges így marad szép fényes a kenyerünk.
3.Tiszta konyharuhával letakarva kelesztjük 30 percig. Majd átgyúrjuk és visszatesszük 40-45 percre, amíg duplájára nem nő.
4.Kiborítjuk a deszkára, és megkerekítjük, vagy formázzuk, cipónak.Majd beletesszük az edénybe. Az edény aljára sütőpapírt teszünk, ami alá vizet spriccelünk. Kelesztjük még 30 percig, majd bevágjuk.Az edény tetejét is lespricceljük, teszünk oda is sütőpapírt. Rátesszük az edényre és mehet a 230 C fokos sütőbe 40 percig. Akkor levesszük róla a tetőt és szép pirosra sütjük még pár perc alatt. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni! A sütőből kivesszük és lespricceljük vízzel. Ha így járunk el, csodálatosan fog cserepesedni, beszélgetni a kenyerünk. Nagyon finom ropogós, cserepes, de lágy belsejű kenyerünk lesz. Ha így készíted, tuti szép és finom kenyered lesz!
vízzel lespriccelni a tetejét ha kivesszuk...
Az első lépés, hogy este elkészítjük a kovászt. A kovászhoz a hozzávalókat bele tesszük egy tálba és fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára keverjük. Majd egy zac...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHozzávalókból lágy tésztát dagasztok. Egy vékonyan kiolajozott magasfalú tálba teszem, átforgatom,hogy az olaj mindenhol érje. Lazán a tetejére borítok egy nylonzacskót és hagyom...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűRugalmas tésztát dagasztunk, a duplájára kelesztjük. 6 felé vesszük, ovális alakúra nyújtjuk, a széleit szépen felsodorjuk. Megkenjük egy fél kanálnyi tejföllel, és a kis kockákr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet keverd össze az élesztővel, majd add hozzá az olívabogyókat. Jöhet az olívaolaj, a bors és a tojás. Jól keverd össze, a végén pedig, ha fokoznád az élvezetet, rakd hozzá...
Elkészítési idő: 75 perc Nehézség: Nehéz