0,5 kg liszt
2 dkg élesztő
2 tojás sárgája
3 dl tej
6 dkg margarin (+ a kenéshez)
5 dkg porcukor
1 csipet só
lekvár a töltéshez
Az élesztőt 1 dl langyos tejben - kevés cukorral és liszttel - felfuttatjuk. A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, hozzáöntjük a többi tejet, amiben a sót feloldottuk. A margarint felolvasztjuk. A nyersanyagokat tésztává dagasztjuk.
Kelesztés (45 p) után a tésztát kinyújtjuk 1 cm vastagságúra, majd 8-10 cm-es négyzetekre vágjuk, amelyek közepére lekvárt teszünk. Az felgörgetett, összecsípett tésztadarabokat kizsírozott tepsiben szorosan egymás mellé helyezzük (kb. összeérnek), varrattal lefelé. A tetejét megkenyjük olvasztott margarinnal. (Cukros darált dióval meghintve mégfinomabb!). Sütés közepes hőfokon.
A 2 dkg élesztőt a langyos tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatunk. A margarint jó habosra keverjük, majd hozzáadjuk a 2 evőanál cukrot, 1 egész tojást + tojásságáját, csipetny...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz összes hozzávalót egybe gyúrjuk , vékonyan kinyújtjuk és egyenlő részekre vágjuk ( kis téglalapokra ) . Közepüket kivágjuk és kifordítjuk . Bő forró olajban kb 2 percig sütjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA főtt krumplit sajtreszelőn lereszeljük. Utána beletesszük a zsírt, tejfölt, a tojást, a sót, a cukrot, a sütőélesztőt és annyi lisztet teszünk hozzá, hogy egy puha, de ne ragad...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészitjük a kovászt,azaz összekeverjük és langyos helyen felfuttatjuk,majd hozzákeverjük a többi hozzávalót a lekvár nélkül. Kidagasztjuk,hagyjuk kelni.Ezután 1 cm vastagra kinyú...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes