500gr leveles tészta, 10dkg dió, 10dkg mák, 10dkg kristálycukor, 4dkg zsemlemorzsa, 1dl tej, 1csomag vaníliáscukor, 2dkg mazsola, 1/2 citrom reszelt héja, nyújtáshoz kevés liszt, kenéshez 1db tojás.
Először a töltelékeket készítjük el, az alábbi módon.
Mindkettő ugyanolyan formán készül csak az ízesítése tér kicsikét el.
0,5dl tejet felforrósítunk és elkeverjük benne az 5dkg cukrot, ½ csomag vaníliáscukrot. A tűzről levéve hozzáadjuk a diót, 2dkg zsemlemorzsát, mazsolát és kevergetjük, míg besűrűsödik. Akkor jó, ha már nem folyós, hanem formázható.
Ugyan ezen a módon készül a mákos is, csak abba ízesítésként (mazsola helyett) reszelt citromhéjat teszünk.
Most már foglalkozhatunk a tésztával, addig a töltelékek kihűlnek.
Liszttel hintett gyúrótáblán a leveles tésztát elnyújtjuk. 6x12cm-es darabokra vágjuk. A közepébe a töltelékből teszünk egy kávékanálnyit és összehajtjuk. Mindkét végén maradjon 3-3cm, ott keskeny szalaggal jól húzzuk össze, a megmaradt (3cm) részt ollóval vagdossuk be így adjuk meg, a szaloncukorformát.
A töltelékes részt tojássárgájával kenjük be és előmelegített sütőben 190fokon, 10percig süssük. Ekkor óvatosan húzzuk ki a sütőből, és még egyszer kenjük át tojássárgájával. Tegyük vissza a sütőbe 2percre és kész is.
Meszórhatjuk, porcukorral is.
A kekszet összetörjük és a vajjal, cukorral és baracklével együtt robotgéppel összedolgozzuk. Mikor összeállt, hozzáadjuk a mazsolát is és tortaformába tesszük. Jól meg kell nyomko...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAdatvédelem · Feltételek · Hirdetőknek · AdChoices · Sütik · Egyebek Facebook © 2017 Fénykép/videóFájlok kiválasztásaFénykép-/videóalbumVálaszd ki a feltöltendő fájlt!Fájlok...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. 2. Egy nagy tálban keverjük habosra a vajat a cukorral és a tojássárgájával. 3. Egy másik tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjéket....
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tejet lábosba öntjük, majd hozzáadjuk a búzadarát, a cukrot, a sót és a tojást. Lassú tűzön, állandóan kevergetve besűrítjük. Mikor kész, akkor hozzáadjuk a kókuszt és a vaníliá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű