6 RÚD BEJGLINEK
- 1 kg liszt
- 25 dkg margarin
- 12 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- 4 dkg élesztő
- 3 db. tojássárgája
-3 dl tej
csipet só
TÖLTELÉK
MÁK
-40 dkg darált mák
-20 dkg cukor
- vaníliás cukor
-citrom reszelt héja ...
-1 1/2 dl tej
1-2 reszelt alma
DIÓS
-40 dkg darált dió
-20 dkg cukor
-mazsola tetszés szerint
- 1 reszelt alma
--3 evőkanál lekvár
-1 1/2 dl tej
GESZTENYÉS
20 dkg gesztenyemassza
-4 dkg vaj
- 1 evőkanál vaniliás porcukor
-az élesztőt belemorzsoljuk a lisztbe ..( .nem kell felfutattni)
-mindent összekeverünk
- jól kidolgozzuk
NEM KELESZTJÜK
-20 percre a hűtőben pihentetjük
-elosztjuk 6 részre kinyújtjuk ( nem szabad lisztezni )
-megtöltjük a kivánt töltelékkel
TÖLTELÉK
-a tejet meg melegitjük bele a cukor + vanilia +darált mák + citrom reszelt héja + a 4 k. lekvár
jól összemelegítjük .....hűtjük és igy töltjük meg a bejglit
-a Dióssal ugyan igy járunk el mint a mákosnál
- Gesztenyés
-mindent összekeverünk és megtöltjük vele a tésztát
-tepsibe helyezzük délután lekenjük tojássárgájával csak egy irányba
-este újból lekenjük a tojás fehérjével másik irányba
-tepsivel együtt hűtőben pihentetjük40-45 percig
amikor megszáradt a sárgája megkenjük a tojás fehérjével és vissza a hűtőben 30 percre
ha megszáradt a fehérje mélyen megszurkáljuk hústűvel a két oldalát is + a tetejét
-elömelegitett sütöben
-30 perc alatt megsütjük
A töltelékhez ledarálom a mákot és diót, ha az üzletben nem darálták meg, majd hozzáadom a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot, a máktöltelékhez még a fahéjat is és összekever...
Elkészítési idő: 95 perc Nehézség: KönnyűAz ír szódás kenyérhez először a száraz hozzávalókat kell összekeverni, majd hozzá kell adni az írót és pár gyors mozdulattal össze kell gyúrni. Kicsit ragacsos a tészta, de nem ke...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűA langyos tejben elkeverem a kristálycukrot, majd hozzáadom az élesztőt és felfuttatom. A lisztbe beleteszem a tojássárgáját, olajat, pici sót és a felfuttatott élesztős tejet. De...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt a szokott módon cukorral, meleg tejben megáztatjuk. Majd a liszt közepébe öntjük, a tejet, margarint, 2 db tojást, vaníliás cukrot, citromhéjat, sót ízlés szer...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz