-75 dkg savanyú káposzta
--20 dkg füstölt hús darabolva
--1 fej vöröhagyma
--2-3 babérlevél
--egész bors
--köménymag
libazsír (más zsiradék is jó)
só
tejföl
A húsgombóchoz:
40 dkg darált sertéslapocka
10 dkg kerekszemű rizs
1 kis fej vöröshagyma
1 tojás
pici pirospaprika
bors
A savanyú káposztát bő vízben átöblítjük, kinyomkodjuk.
Kevés zsiradékban a vöröshagymát megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a káposztát.
- Beletesszük a füstölt húst kicsit piritjuk , felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, fűszerezzük egész borssal, babérlevéllel, kevés köménnyel, és addig főzzük takarékon, amíg a füstölt hús kezd puhulni. (A sóval vigyázzunk, mert a füstölt hús sós, )
--Közben a rizst megpároljuk, a vöröshagymát adjuk a gombóchoz a ---masszát a fenti hozzávalókkal összeállítjuk. Vizes kézzel közepes méretű gombócokat formálunk, és a káposzta tetejére rakosgatjuk, --újabb fél órát főzzük, majd a gombócokat kiszedjük, félretesszük.
. Megkóstoljuk, ízlesítjük. Ízlés szerinti tejföllel gazdagítjuk.
Visszahelyezzük a káposztára a húsgombócokat, kicsit összeforraljuk, Lehet tetejét apróra vágott zöldkaporal disziteni
Zsiradékon lisztet pirítok, majd félreveszem a tűzről és megszórom jó sok apróra vágott petrezselyemmel és teszek rá kevés őrölt pirospaprikát, majd felengedem hideg vízzel, jól ki...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A főzésre előkészített húst megmossuk. 2. A füstölt csülköt feltesszük főni, és amikor megfőtt, a visszamaradt lébe, beletesszük az előzőleg beáztatott babot, a kockára vágo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA főzelékhez A brokkolit darabokra tépjük, a többi zöldséget felaprítjuk. Egy kevés vajon a vöröshagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, brokkolit és a pe...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA zsírt ée a tojást villával összetör hozzá a liszt, normálisra besűrít forró levesbe szaggat
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű