-75 dkg savanyú káposzta
--20 dkg füstölt hús darabolva
--1 fej vöröhagyma
--2-3 babérlevél
--egész bors
--köménymag
libazsír (más zsiradék is jó)
só
tejföl
A húsgombóchoz:
40 dkg darált sertéslapocka
10 dkg kerekszemű rizs
1 kis fej vöröshagyma
1 tojás
pici pirospaprika
bors
A savanyú káposztát bő vízben átöblítjük, kinyomkodjuk.
Kevés zsiradékban a vöröshagymát megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a káposztát.
- Beletesszük a füstölt húst kicsit piritjuk , felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, fűszerezzük egész borssal, babérlevéllel, kevés köménnyel, és addig főzzük takarékon, amíg a füstölt hús kezd puhulni. (A sóval vigyázzunk, mert a füstölt hús sós, )
--Közben a rizst megpároljuk, a vöröshagymát adjuk a gombóchoz a ---masszát a fenti hozzávalókkal összeállítjuk. Vizes kézzel közepes méretű gombócokat formálunk, és a káposzta tetejére rakosgatjuk, --újabb fél órát főzzük, majd a gombócokat kiszedjük, félretesszük.
. Megkóstoljuk, ízlesítjük. Ízlés szerinti tejföllel gazdagítjuk.
Visszahelyezzük a káposztára a húsgombócokat, kicsit összeforraljuk, Lehet tetejét apróra vágott zöldkaporal disziteni
1. A hagymát megtisztítom, megmosom, apróra vágom és megfonnyasztom az olajon (bográcsban vagy lábasban). Majd belerakom a megmosott, cikkekre vágott paradicsomot (melynek a héját...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA salátaleveleket megmossuk, és forrásban lévő vízben megfőzzük. Közben az olajból és a lisztből rántást készítünk, belenyomjuk a fokhagymagerezdeket, és felengedjük a tejjel. Sóz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A zöldségeket megtisztítom, ízlés szerint feldarabolom, és pici olajon megdinsztelem, 3-4 perc, aztán felöntöm vízzel és főzöm, amikor a zöldségek majdnem megpuhultak hozzáadom...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: A babot beáztatjuk előző éjszaka, továbbá a sonkát is pár órára, ha nagyon sós. Pörkölt alapot készítünk, majd ezt felengedjük vízzel. Ebben a vízben főzzük a szalonn...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű