Tészta:
80 dkg liszt
5 dkg élesztő
egy csipet cukor
5 dl tej
1 dl olaj
1 csapott ek. só
Töltelék:
25 dkg margarin
2 nagyobb tojás sárgája
2 tk.. só
10 dkg reszelt sajt
Tetejére:
1 tojás
20 dkg
sajt
ízlés szerint köménymag
ízlés szerint szezámmag
Az 5 dkg élesztőt felfuttatjuk 2 dl cukros, langyos tejben.
Amíg az élesztő felfut a lisztet kimérjük egy nagyobb keverőtálba, hozzáadjuk a már felfutott élesztőt és az 1 dl olajat, majd a maradék langyos tejjel jól összedagasztjuk.
A bedagasztott tésztát 4 részre osztjuk, külön keleszteni nem kell.
Közben elkészítjük a tölteléket is. A margarint a sóval és a tojássárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a 10 dkg reszelt sajtot is.
A 4 részre osztott tésztát egyesével kinyújtjuk. A tölteték negyed részével megkenjük, megszórjuk apróra vágott sonkával, és feltekerjük. Körülbelül kétujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk.
A tetejét tojással megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk.
Előmelegített sütőben 180°-on 20-25 perc alatt készre sütjük.
Sütés közben kifolyik a vajas töltelék, de nem kell megijedni, mert a tészta majd felszívja, ettől lesz finom!!!!
A liszteket a porcukrot és a vaníliás cukrot átszitáljuk egy nagy keverőtálba. A só csak simán az egyik oldalra és az élesztő a másikra. Így keverjük össze a száraz alapanyagokat m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy kevés langyos tejben morzsoljuk össze az élesztőt, és adjunk hozzá egy evőkanál cukrot és egy evőkanál lisztet, keverjük össze és hagyjuk aktiválódni. Egy mély tálba tegye a l...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz élesztőt kevés tejben egy kis cukorral felfuttatjuk. A lisztet összedolgozzuk a sóval, a cukorral, az élesztővel, a tojással és a kovásszal. Közepesen kemény tésztát dagas...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 kg lisztet elmorzsolunk 20 dkg (82%)-os vajjal,15 dkg zsírral,egy teáskanál sóval,8 dkg porcukorral,hozzáadunk 1 egész tojást, 1 dl langyos tejben felfuttatott 1 dkg (10 gr) éle...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű