Családireceptkönyv.hu

Aranygaluska


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 g porcukor,250 g búzaliszt,25 g vaj,20 g élesztő,3 g só,1 db tojás
120 ml tej,1 db citrom héja
Töltelékhez 110 g darált dió,90 g kristálycukor,citrom reszelt héja
200 g vaj

Elkészítés:


Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.
(25 g porcukor, 250 g búzaliszt (BL55), 25 g vaj, 20 g élesztő (friss), 3 g só, 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű), 120 ml 2,8%-os tej, 1 db citrom héja) Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.
Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal.Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül.A tésztagaluskákat vajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként meglocsoljuk vékonyan olvasztott vajjal. Nem kell az összes vajat rálocsolni, csak annyi kell, hogy szépen befedje a tésztákat. Majd a cukros dióval vastagon megszórjuk. Rétegezzük, míg megtelik a forma. Ha megtelt a forma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük. Addig elkészíthetjük a vaníliasodót.A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.Kihűlés után az elkészült aranygaluskát vaníliasodóval leöntve tálaljuk.

Aranygaluska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anikó
Sörkifli
Sörkifli

Lisztet leszitálni és elkeverni a sóval, sikérrel. Bele a zsír amit elmorzsolunk és a tojás Az élesztőt felfuttatjuk és hozzá keverjük az összes tejjel együtt. Csak lapáttal dol...

Elkészítési idő: 1 óra + kelés
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tünde
Preckedli
Preckedli

A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk. Egy órát a hűtőben hagyjuk pihenni. Egy tányérban összekeverjük a cukrot a darált / durvára vágott dióval. Egy másik tányérban a to...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kaiser smarni
Kaiser smarni

Egy órával a császármorzsa-készítés előtt áztassuk be a mazsolákat rumos vízbe! A tejet, lisztet, a vaníliarúd magjait és a tojássárgákat csomómentesre keverjük. A tojásfehérjét a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Tuti piskóta
Tuti piskóta

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, kanalanként eldolgozzuk benne a porcukrot, egyszerre hozzáadjuk a tojássárgás és végül könnyedén hozzákeverjük a lisztet, vigyázva, hogy a h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk