- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg rétesliszt
- 1,5 ek só
- 3 dl langyos víz
- 1 tk cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 3 ek olívaolaj
Az élesztőt egy kevés langyos cukros vízben felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. Szinte mindenhol azt írják, hogy a liszt közepében alakítsunk ki egy mélyedést, ebbe öntsük a folyadékot és óvatosan keverjük, hogy a víz ne érjen a tál széléhez. Nos, ez a művelet számomra lehetetlen... Sokáig bénának éreztem magam emiatt, de már nem igazán stresszelek rajta. A folyadék nekem mindig, de mindig utat tör magának és bizony hozzáér a tálhoz. Az én folyadékaim már csak ilyen szófogadatlanok. DE, ennek elenére még nem volt problémám belőle, így szerintem mindenki bátran gyúrja össze úgy a tésztát, ahogy tudja, mélyedés ide vagy oda!! :)
Ha már kellően puha és sima tésztát dagasztottunk, akkor szórjuk meg kevés liszttel a tetejét & konyharuhával letakarva legalább szobahőmérsékleten kelesszük minimum 1 órát. Ezt követően a tésztát osszuk 3 részre és nyújtsuk ki kb 1/2-1 cm közötti vastagságúra. A kinyújtott tésztát helyezzük sütőpapírra & már azon "díszítsük" a feltétekkel.
A sütőt & a tepsit melegítsük elő légkeverés 275C-ra (ez kb 295C-nak felel így meg - a mi sütőnknél ez a maximum), majd a forró tepsire sütőpapírral együtt óvatosan húzzuk át az előkészített pizzát (ezért kellett a papír). 6 percig süssük szimpla légkeveréssel (nem kell alsósütés pluszban), majd állítsuk át felső grillre a sütőt & süssük még 2 percig.
1 adag = 3db 28cm-es pizza
A metéltet bő, sós vízben kifőzzük. A grízt – állandó kevergetés mellett – kevés olajon enyhén megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzről és apránként hozzáöntjük a 2 dl forró, enyhén megsózot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszthez keverjük a sót és az élesztőt, beleütjük a tojást, hozzáöntjük a langyos tejet, és jól kidolgozzuk. Letakarva hagyjuk jól megkelni, majd olajos kézzel nagyobb tojásnyi d...
Elkészítési idő: 1 ÓRA Nehézség: KönnyűA burgonyát megtisztítjuk, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, hűtjük, majd áttörjük. Egy tálba öntjük, hozzá adjuk a lisztet, morzsát, só, cukor összegyúrjuk. Vizet teszunk fel főn...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat langyosra olvasztjuk. A többi hozzávalót összekeverve palacsintatésztát készítünk, végül utolsóként hozzáadjuk a vajat is. A hagyományos palacsintához hasonlóan sütjük meg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű