A tésztához
8 dkg margarin
22.5 dkg finomliszt
22.5 dkg rétesliszt
(Nekem a német lisztböl egy kicsivel több kell.)
1 db tojás
3.5 dl langyos tej
2 ek cukor
2.5 dkg élesztő
0.5 kk só
A kenőmasszához és a kenéshez
2 dl tejföl
5 db tojás
2 csomag vaníliás cukor
3 ek cukor
25 dkg olvasztott margarin
A töltelékhez
20 dkg darált mák
20 dkg darált dió
40 dkg cukor
10 dkg mazsola
1 citromból nyert reszelt citromhéj
A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tojást, sót és a 2 dl élesztős tejet.
Majd a többi tejet fokozatosan adagolva -szükség szerint- bedagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha az edény falától elválik, és összeszedi magát a tészta.
Előmelegített, lisztezett deszkán két gombóc tésztát készítünk, egymástól kicsit távolabb tesszük, hogy a kelés során ne érjenek össze. Jól betakarjuk, és meleg helyen kb. fél óra alatt megkelesztjük.
Ezalatt a tepsit jól kikenjük az olvasztott margarinnal. A megkelt tésztát egy abroszon négyzet alakúra kihúzzuk (ha egy-két helyen kiszakadna, nem számít).
Ezután megkenjük az olvasztott margarinnal, megszórjuk a cukros mákkal, a meleg vízben áztatott fele mazsolával, és ízlés szerint reszelt citromhéjjal, végül meglocsoljuk a fele kenőmasszával.
Az abrosz segítségével feltekerjük, és óvatosan kanyarba a tepsibe helyezzük. A másik tésztával ugyanígy járunk el, de a tepsibe ellenkezőleg tesszük be, megkenjük az olvasztott margarinnal bőven úgy, hogy a rudak közé is jusson belőle.
Előmelegített sütőben erős lángon 15 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőt, és további 10 percig sütjük, végül ismét csökkentjük a hőt, és még 5 percig sütjük, közben többször ellenőrizzük, nehogy megégjen.
Porcukorral meghintve tálaljuk, fóliával letakarva napokig friss marad, persze ha marad belőle (az én sütőmben így vált be a sütés).
sütési hőfok: 180°C
tepsi mérete: 40x40x4 cm
1,Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre. 2,Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és...
Elkészítési idő: 55 percEgy nagyobb tálban összegyúrjuk a lisztet, a vajat, a tojást, a pici sót és a cukorral, kevés tejjel felfuttatott élesztőt és a langyos tejet is hozzáadva elkezdjük dagasztani. Le...
Elkészítési idő:1 dl langyos tejben feloldunk egy evőkanál cukrot, és felfuttatjuk benne az 5 dkg élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk beleszórjuk sót, cukrot, beleütjük a tojást, összekeverjük a f...
Elkészítési idő: