Családireceptkönyv.hu

Kelt rétes


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tésztához

8 dkg margarin
22.5 dkg finomliszt
22.5 dkg rétesliszt
(Nekem a német lisztböl egy kicsivel több kell.)
1 db tojás
3.5 dl langyos tej
2 ek cukor
2.5 dkg élesztő
0.5 kk só

A kenőmasszához és a kenéshez

2 dl tejföl
5 db tojás
2 csomag vaníliás cukor
3 ek cukor
25 dkg olvasztott margarin

A töltelékhez

20 dkg darált mák
20 dkg darált dió
40 dkg cukor
10 dkg mazsola
1 citromból nyert reszelt citromhéj

Elkészítés:




A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tojást, sót és a 2 dl élesztős tejet.
Majd a többi tejet fokozatosan adagolva -szükség szerint- bedagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha az edény falától elválik, és összeszedi magát a tészta.
Előmelegített, lisztezett deszkán két gombóc tésztát készítünk, egymástól kicsit távolabb tesszük, hogy a kelés során ne érjenek össze. Jól betakarjuk, és meleg helyen kb. fél óra alatt megkelesztjük.
Ezalatt a tepsit jól kikenjük az olvasztott margarinnal. A megkelt tésztát egy abroszon négyzet alakúra kihúzzuk (ha egy-két helyen kiszakadna, nem számít).
Ezután megkenjük az olvasztott margarinnal, megszórjuk a cukros mákkal, a meleg vízben áztatott fele mazsolával, és ízlés szerint reszelt citromhéjjal, végül meglocsoljuk a fele kenőmasszával.
Az abrosz segítségével feltekerjük, és óvatosan kanyarba a tepsibe helyezzük. A másik tésztával ugyanígy járunk el, de a tepsibe ellenkezőleg tesszük be, megkenjük az olvasztott margarinnal bőven úgy, hogy a rudak közé is jusson belőle.
Előmelegített sütőben erős lángon 15 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőt, és további 10 percig sütjük, végül ismét csökkentjük a hőt, és még 5 percig sütjük, közben többször ellenőrizzük, nehogy megégjen.
Porcukorral meghintve tálaljuk, fóliával letakarva napokig friss marad, persze ha marad belőle (az én sütőmben így vált be a sütés).

sütési hőfok: 180°C
tepsi mérete: 40x40x4 cm

Kelt rétes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Túrós batyu
Túrós batyu

Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, amelybe előzőleg 1 kávéskanálnyi cukrot kevertünk el. A szobahőmérsékletű lisztben elkeverjük a sót, a maradék cukrot, hozzáadjuk a t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Éva
Bejgli kelesztés nélkül
Bejgli kelesztés nélkül

A töltelékhez ledarálom a mákot és diót, ha az üzletben nem darálták meg, majd hozzáadom a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot, a máktöltelékhez még a fahéjat is és összekever...

Elkészítési idő: 95 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: emaxa
Siroví osúch ze smetanú
Siroví osúch ze smetanú

Z kváska , múky, vajcia, soli a bravčovej masti pomocou mlieka vymiesime cesto. Dobre vypracované ho rozťapkáme rukami na plech a pridáme naň plnku. Ešte teplý osúch pokrájame na č...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Almás, diós csavart -Gémesi  Zsoltné
Almás, diós csavart -Gémesi Zsoltné

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk