1 kg finomliszt
14 g por élesztő
1 cs cukor
3 kk só
4-4.5 dl víz
1 ek olaj.
Bedagasztom, duplájára kelesztem, két cipóra osztom, kelesztem kb 20 percet, megformázom a kenyérkét, kelesztem míg a sütő felmelegszik 230 fokra, bevágom, lepermetezem vízzel, vaslábasba v. jénaiba sütöm lefedve 25 percig, majd 25-30 percig fedő nélkül 200 fokon. Ha kész megint lepermetezem vízzel. Közbe megformáztam a zsemléket , lefedve 25 percig, majd fedő nélkül 15 percig sütöm. A zsemléket is lepermeteztem vízzel sütés előtt is és sütés után is.
Az élesztőt megfuttattam egy kis cukorral a langyos tejben, majd az összes többi hozzávalóval együtt megdagasztottam. Szép, fényes felületű sárgás színű kalácstésztát kaptam. A t...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz útifűmaghéjat elkeverjük a vízben, hagyjuk állni két-három percig, amíg megduzzad. Egy tálba tesszük a magliszteket, a sót, a szódabikarbónát, a tojásokat és az útifű maghéj zse...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLiszt, só, élesztő,víz dagasztani /könnyű tészta/,bele az olaj.Hólyagosra dagasztani. Kb .1 óra kelni.8 felé osztani. Közben a vizet a szódabikarbonával felforralni. Tepsibe papí...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA lisztet,az élesztőt,az öreg tésztát,az olajat,a sót egy tálba tesszük és hozzá öntjük a vizet.Szép simára dagasztjuk a tésztát.Akkor jó,ha jó rugalmas tésztát kapunk. Mikor kész...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű