Előtészta
30 dkg BL55 liszt
1 dl joghurt
1,2 dkg élesztő
tangZhong
2 dl vííz
3 evőkanál liszt
70 dkg bl 80 kenyérliszt
1 dkg élesztő
tangZhong
víz
3 ek olaj v. 1 ek zsír
3 tk só
Előtészta: Èlesztőt langyos vízben mokkáskanál cukorral kikeverni ( nem kell felfuttatni )
Liszthez adni joghurttal együtt annyi langyos vizet , hogy noki állagú tészta legyen .
Lefedve egy éjszakát konyhapulton hagyni .
tangZhongot ,
2 dl vízben 3 evőkanál lisztet simára keverek és folyós puding állagra felfőzöm ,
Előtésztához hozzáadok
70 dk bl 80 czeli kenyérlisztet ,
1 dk élesztőt
tangZhongot
annyi vizet ,hogy jól dagasztható maszív tészta legyen , 5 percig dagasztom , 5 percig hagyom letakarva pihentetni .
Ez után adom hozzá 3 evőkanál étolajat vagy 1 csapott kanál zsírt.
3 teáskanál sót .
10 percig dagasztom géppel .
Kiolajozott kelesztőtálba teszem kb 50 perc alatt konyhameleg helyen 2 szeresére kel.
Kelesztő tálból nem veszem ki abba szirom hajtogatással hajtogatom , szintén kelesztem 30 pec .
Deszkára borítom átgyúrom formázom amilyen a forma ( gránit kacsasütőbe sütöm )
Formát sütőpapírral bèlem ki és a megformázott tésztát belehelyezem , sütőt gőzősen 220 fokra előmelegítem ( 15 perc ) kenyeret vízzel spriccelem bevagdosom , forma fedelèt is betolom a sütőbe 60 percig fedővel sütöm , majd fedőt eltávolítom ès 190 fokon 30 - 40 percig sütöm , míg a kívánt színt kèrget el nem éri .
Megjegyzem kb 2 kg kenyèr közel 2 óra sütés kell.
Kenyérnek kell lenni kérge mert nem tud kiszáradni a bèlezete , nálunk 1 hétig kenyér , tovább nem áll el mert elfogy
Horváthnè Adorján Ani
Elkészítés: Kezdetben nem adjuk hozzá az egész vizet, mert előfordulhat, hogy nem lesz szükségünk az egészre. Előbb 2,3 dl langyos vizet a mixer táljába öntünk és rászórjuk a s...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KözepesA hozzávalókat én csak kézi habverővel simára kevertem. 170 fokon alsó-felső sütéssel, légkeveréssel egy 27*10 cm-es szilikon sütőformába tettem és 30 percig sütöttem. Nyilván ízl...
Elkészítési idő: Bő fél óra Nehézség: KönnyűA tervezett kenyérsütés előtti este elkészítettem az öregtésztát. Egy nagyobb, lefedhető tálba mértem a vizet, belemorzsoltam az élesztőt, majd hozzáadtam a lisztet és alaposan öss...
Elkészítési idő: 4-5 óra Nehézség: KözepesAz élesztőt a cukorral elkevert hidegvízben feloldjuk. A sót elkeverjük a liszttel, majd hozzáadjuk az élesztős vizet és az olajat. Fakanállal egyneművé keverjük, majd folpakkal l...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz