50 dkg kalács liszt vagy BL-55 sima liszt
Kb. 2,6 dl langyos tej
3 dkg élesztő
4 ek porcukor
2 nagy csipet só
5 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
1 tojás a kenéshez
Szitáljuk át a lisztet, majd a tejet langyosítsuk meg mehet bele az élesztő két kanál liszt a kimértből, keverjük össze és futtassuk fel.
Ha felfutott az élesztő, mehet a lisztbe a porcukor a só a tojassárgája és végül az élesztős tej. Mehet a dagasztó gépbe vagy akár kézzel is dagaszthatjuk. A vajat fokozatosan adjuk hozzá.
Jöhet 40 perc kelesztés.
Ezután a tésztát 8 észre vágjuk és gombócozzuk azaz a tészta széleit húzzuk befelé majd megfordítjuk és a kezünkkel gombóc formát alakítunk ki.
Jöhet újabb 15 perc pihentetés.
A videó alapján megformázzuk a kalácsokat.
Az így elkészült kalácsokat egy sütőpairral bélelt tepsibe tesszük.
Jöhet egy újabb 20 perces kelesztés. Ezalatt a sütőt 180 fokra előmelgitjük.
Kenjük le a kapcsolat a felvert tojással.
A kalácsok mehetnek is az előmelegített sütöbe kb. 20-22 percre. De előtte vízzel permetezzünk a sütőbe
Ha nagyon sülne a teteje, akkor takarjuk le
sütőpapírral és azt a sütés vége előtt vegyük.
videó Szűcs István
Házi Pékek Klubja - kenyerek, sütik, desszertek, pizzák
A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá 1 csipetnyi cukrot, és 10 perc alatt felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, tojást, olvasztott margarint,...
Elkészítési idő: 145 percA tehéntúrót egy tálba tesszük, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a kétféle cukrot, a citromlével eloltott szódabikarbónát, a reszelt citromhéjat meg a felvert tojásokat és egy kanálla...
Elkészítési idő:1 dl langyos tejben egy kk. cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval fakanállal vagy robotgéppel jól kikeverjük, majd hólyagosra dagasztjuk. (Kicsit...
Elkészítési idő: 2 óra