menu

Családireceptkönyv.hu

145.Kalácsok..../különleges fonás


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


50 dkg kalács liszt vagy BL-55 sima liszt
Kb. 2,6 dl langyos tej
3 dkg élesztő
4 ek porcukor
2 nagy csipet só
5 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája

1 tojás a kenéshez

Elkészítés:


Szitáljuk át a lisztet, majd a tejet langyosítsuk meg mehet bele az élesztő két kanál liszt a kimértből, keverjük össze és futtassuk fel.
Ha felfutott az élesztő, mehet a lisztbe a porcukor a só a tojassárgája és végül az élesztős tej. Mehet a dagasztó gépbe vagy akár kézzel is dagaszthatjuk. A vajat fokozatosan adjuk hozzá.
Jöhet 40 perc kelesztés.
Ezután a tésztát 8 észre vágjuk és gombócozzuk azaz a tészta széleit húzzuk befelé majd megfordítjuk és a kezünkkel gombóc formát alakítunk ki.
Jöhet újabb 15 perc pihentetés.
A videó alapján megformázzuk a kalácsokat.
Az így elkészült kalácsokat egy sütőpairral bélelt tepsibe tesszük.
Jöhet egy újabb 20 perces kelesztés. Ezalatt a sütőt 180 fokra előmelgitjük.
Kenjük le a kapcsolat a felvert tojással.
A kalácsok mehetnek is az előmelegített sütöbe kb. 20-22 percre. De előtte vízzel permetezzünk a sütőbe
Ha nagyon sülne a teteje, akkor takarjuk le
sütőpapírral és azt a sütés vége előtt vegyük.

Trükkök, tippek, praktikák:


videó Szűcs István
Házi Pékek Klubja - kenyerek, sütik, desszertek, pizzák

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Húsvéti kalács
Húsvéti kalács

Első lépésként felforraljuk a tejet, ezután 2,5 dl-t átöntünk a dagasztótálba, ott hagyjuk langyosra hűlni. Belekavarjuk a cukrot és ebben felfuttatjuk az élesztőt 5 perc alatt. Ho...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Ildikó
Fahéjas csiga
Fahéjas csiga

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. (én gőzzel sütöm de természetesen sima légkeverésen vagy alsó-felső sütésen is tökéletes lesz) A tejet meglangyosítjuk az 1:4 édesítővel, majd bel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Erika
Húsvéti kalács/Limara
Húsvéti kalács/Limara

Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat. Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a s...

Elkészítési idő: 1
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Erika
Kakaós csiga, bukta
Kakaós csiga, bukta

A tésztát dagasztom, duplájára kelesztem, utána 3-5 mm vékonyra nyújtom. Megkenem olvasztott vajjal, megszórom bőven kakaó-porcukor keverékével. Feltekerem, két ujjnyi széles k...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk