Családireceptkönyv.hu

145.Kalácsok..../különleges fonás


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


50 dkg kalács liszt vagy BL-55 sima liszt
Kb. 2,6 dl langyos tej
3 dkg élesztő
4 ek porcukor
2 nagy csipet só
5 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája

1 tojás a kenéshez

Elkészítés:


Szitáljuk át a lisztet, majd a tejet langyosítsuk meg mehet bele az élesztő két kanál liszt a kimértből, keverjük össze és futtassuk fel.
Ha felfutott az élesztő, mehet a lisztbe a porcukor a só a tojassárgája és végül az élesztős tej. Mehet a dagasztó gépbe vagy akár kézzel is dagaszthatjuk. A vajat fokozatosan adjuk hozzá.
Jöhet 40 perc kelesztés.
Ezután a tésztát 8 észre vágjuk és gombócozzuk azaz a tészta széleit húzzuk befelé majd megfordítjuk és a kezünkkel gombóc formát alakítunk ki.
Jöhet újabb 15 perc pihentetés.
A videó alapján megformázzuk a kalácsokat.
Az így elkészült kalácsokat egy sütőpairral bélelt tepsibe tesszük.
Jöhet egy újabb 20 perces kelesztés. Ezalatt a sütőt 180 fokra előmelgitjük.
Kenjük le a kapcsolat a felvert tojással.
A kalácsok mehetnek is az előmelegített sütöbe kb. 20-22 percre. De előtte vízzel permetezzünk a sütőbe
Ha nagyon sülne a teteje, akkor takarjuk le
sütőpapírral és azt a sütés vége előtt vegyük.

Trükkök, tippek, praktikák:


videó Szűcs István
Házi Pékek Klubja - kenyerek, sütik, desszertek, pizzák

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Karácsonyi töltött kalács
Karácsonyi töltött kalács

Elkészítési idő: 1,5
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Medvehagymás-fenyőmagos bagett
Medvehagymás-fenyőmagos bagett

Az előtésztát előző este elkeverem és letakarva a konyhapulton hagyom. Másnap az összes hozzávalót (a medvehagyma és a fenyőmag kivételével) tálba mértem. Bedagasztottam a tésztát...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
bejgli
bejgli

Elkészítés: 1. Előkészítés: Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd. 2. Tészta begyúrása: Az élesztőt kevés hideg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Húsvéti töltött "kuglófkalács" (Limara)
Húsvéti töltött "kuglófkalács" (Limara)

A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Rövid időre félretesszük. Egy tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót. Közepébe mélyedést készít...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk