Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

149. Mákos barhesz


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


70 dkg finomliszt
30 dkg rétesliszt
2 db burgonya
1 teáskanál mák
2 dkg élesztő
1 teáskanál só
1 teáskanál kristálycukor
3 evőkanál étolaj
vagy
5 dkg margarin

Elkészítés:


Az élesztőből a cukorral, kevés liszttel és langyos vízzel kovászt készítünk. A liszteket összekeverjük a sóval, a közepébe mélyedést alakítunk, beletesszük a megfőtt és áttört burgonyát, a kovászt és langyos vízzel alaposan összedolgozzuk. Jó rugalmas, inkább kemény, mint lágy legyen. Ha már hólyagos, hozzádagasztjuk fokozatosan adagolva az olvasztott margarint vagy az olajat. Még egyszer alaposan megdögönyözzük, majd a tetejét belisztezve, letakarva a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, újból kissé átgyúrjuk és ismét megkelesztjük. Vigyázat, másodszor már fele annyi idő alatt megkel. Lisztezett deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk és aszerint, hogy két kisebb vagy egy nagyobb süteményt akarunk-e készíteni, kettő vagy négy egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabokat egyenletesen vastag hurkává sodorjuk. Az egyik hurkát függőlegesen a deszkára helyezzük, a másikat keresztben rátesszük, úgy, hogy a közepén találkozzanak. A függőlegesen elhelyezett hurka felső szárát átvetjük a vízszintesen és négyágú fonatot készítünk. A tészta végeit összenyomjuk, és a két szélét alulra hajtjuk úgy, hogy a tetején középre kerüljön egy fonat. Kiolajozott tepsire helyezzük óvatosan és letakarva 30 percet pihentetjük. Mielőtt a sütőbe tennénk, a tetejét megkenjük felvert tojással és mákkal sűrűn behintjük. 180 fokra melegített sütőbe tesszük, 30 perc. Ha ünnepi süteménynek szánjuk, a tetejét mák helyett szálkásra vágott mandulával hintsük meg.

Trükkök, tippek, praktikák:


#kalácsfonás #Szabiapék #húsvét
A kalácsfonás technikái, ahogy Szabi, a pék csinálja | Mindmegette.hu

149. Mákos barhesz

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Holland mazsolás zsemle
Holland mazsolás zsemle

A mazsolát átválogatjuk, megmossuk, majd lábasba tesszük és annyi vízzel öntjük fel, ami épp ellepi. Felforraljuk, majd lefedve ~5 percig pihentetjük. Leszűrjük és papírtörlőn lesz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: suhajpeter
Legjobb bejgli
Legjobb bejgli

Az élesztőt egy negyed pohár tejben felfuttatom, majd a többi hozzávalóval összedolgozom. Minimum fél órát pihentetem a hűtőben , de az se árt neki, ha egy egész éjszakán át pihen....

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Túrós kuglóf (bögrés)
Túrós kuglóf (bögrés)

A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. A margarint (enyhén megolvaszthatjuk, hogy könnyebben kezelhető legyen, de ne legyen teljesen felolvasztva), a csipet sót, a cukrot és a túrót kike...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Gyöngyi
Kürtöskalács muffin
Kürtöskalács muffin

A cukrot a tojásokkal habosra keverjük, majd hozzákeverjük az olajat, ezután a lisztet, sütőport, végül a tejet. Muffin kapszlikkal bélelt muffin formákba kanalazzuk a tésztát úgy,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk