menu

Családireceptkönyv.hu

34. Mákos barhesz


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


70 dkg finomliszt
30 dkg rétesliszt
2 db burgonya
1 teáskanál mák
2 dkg élesztő
1 teáskanál só
1 teáskanál kristálycukor
3 evőkanál étolaj
vagy
5 dkg margarin

Elkészítés:


Az élesztőből a cukorral, kevés liszttel és langyos vízzel kovászt készítünk. A liszteket összekeverjük a sóval, a közepébe mélyedést alakítunk, beletesszük a megfőtt és áttört burgonyát, a kovászt és langyos vízzel alaposan összedolgozzuk. Jó rugalmas, inkább kemény, mint lágy legyen. Ha már hólyagos, hozzádagasztjuk fokozatosan adagolva az olvasztott margarint vagy az olajat. Még egyszer alaposan megdögönyözzük, majd a tetejét belisztezve, letakarva a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, újból kissé átgyúrjuk és ismét megkelesztjük. Vigyázat, másodszor már fele annyi idő alatt megkel. Lisztezett deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk és aszerint, hogy két kisebb vagy egy nagyobb süteményt akarunk-e készíteni, kettő vagy négy egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabokat egyenletesen vastag hurkává sodorjuk. Az egyik hurkát függőlegesen a deszkára helyezzük, a másikat keresztben rátesszük, úgy, hogy a közepén találkozzanak. A függőlegesen elhelyezett hurka felső szárát átvetjük a vízszintesen és négyágú fonatot készítünk. A tészta végeit összenyomjuk, és a két szélét alulra hajtjuk úgy, hogy a tetején középre kerüljön egy fonat. Kiolajozott tepsire helyezzük óvatosan és letakarva 30 percet pihentetjük. Mielőtt a sütőbe tennénk, a tetejét megkenjük felvert tojással és mákkal sűrűn behintjük. 180 fokra melegített sütőbe tesszük, 30 perc. Ha ünnepi süteménynek szánjuk, a tetejét mák helyett szálkásra vágott mandulával hintsük meg.

34. Mákos barhesz

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Citromos kuglóf (Rupáner)
Citromos kuglóf (Rupáner)

1. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütés programra. 2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. 3. Egy másik tálban összekeverjük a tojások sárgáját a kristálycukorral,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Mamika
Karácsonyfa kalács
Karácsonyfa kalács

A tészta hozzávalóit megfelezzük az egyikből sima tésztát gyúrunk a másikhoz hozzáadjuk még a kakaópor és a reszelt narancs héját. 3-3 részre osztjuk őket és kinyújtjuk téglalap al...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fehér kenyér
Fehér kenyér

Kenyérsütő gépbe dagasztom a tésztát a folyadékot,sót legalulra rakom ráöntöm a lisztet,olajat,élesztőt belemorzsolom majd elindítom a dagasztást ha kész a gépet kikapcsolom és hag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bory mama
Habkönnyű szalagos fánk
Habkönnyű szalagos fánk

Én kenyérsütőgépben dagasztom meg a tésztát, de ezt megtehetjük kézzel is. Az élesztőt futtassuk fel egy kevés langyos, cukros tejben. A tojások sárgáját keverjük habosra a porc...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk