liszt: 600 g
Friss élesztő: 10 g, vagy szárított: 2,8 g
Só: 15 g
Víz: 390 ml
1.Tészta dagasztása
2. Tésztaérés: 50 perc
3. A tészta gömbölyítése
4. Pihentetés: 10 perc
5. Formai kialakítás a videón bemutatott módon. Természetesen a bemutatástól függetlenül más formákban is elkészíthető a kenyér.
6. Kelesztés: 30-45 perc
7. A videón bemutatott sémát követve a kenyér enyhe lisztes megszórása, majd díszítő bevágások ejtése. Ha a kenyeret fényes felülettel szeretnénk sütni, akkor nem lisztezzük, hanem a bevágások után vízzel spricceljük, vagy mosdatjuk.
8. Sütés: 250C°-ra előmelegített gőzzel telített légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell sütőlemezen behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 230C°-ra csökkentve kell sütni 10 percig. Ezt követően a hőfok 200C°-ra csökkentendő, és további gőzős légtérben sül a kenyér így még 10 percet, amit követően a gőzképzés megszüntetendő és a sütés száraz sütőtérben még kb. 15-20 percet fog igénybe venni.
A tésztát gépben dagasztatom, 20 percig. Ügyelek rá, hogy nehogy túlmelegedjen, ha szükséges nyitott tetővel dolgoztatom. Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor jó, ha rugalmas, kissé v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból kissé lágyabb tésztát dagasztok, majd hagyom duplájára kelni. Kb. 45-60 perc kell neki Ezután 8 egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, hagyom 5-10 percig pihenn...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. Megmosunk 2 kisebb burgonyát, vizesen betesszük a mikróba, így pár perc alatt héjában megfő. Kenyérsütőbe rakjuk...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrom, 4 részre osztom. Ovális alakúra nyújtom, tepsibe teszem. Hagyom kelni egy fél órát, 150 - 160 fokos sütöm
Elkészítési idő: Fél óra Nehézség: Könnyű