Az alaphoz egyszerű piskótát sütöttem, most mandulával és gesztenyeliszttel. Minden piskótát így szoktam sütni, a hagyományosat is, nem választom szét a tojásokat. Az egész tojásokat a porrá őrölt édesítővel magas fokozaton habosra kevertem, ez legalább 10-12 percig tart, ezalatt a térfogata a többszörösére nő, sűrű krém lesz belőle. A mandulát, gesztenyelisztet és a a kakaóport elvegyítettem, óvatosan beleforgattam a tojáshabba, majd az edény széléről belecsurgattam az olvasztott kókuszvajat és lazán összeforgattam az egészet. Egy kapcsos tortaformát kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem a masszát, 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsült nálam, de ez sütőnként változhat. Ezután hagytam a formában kihűlni, majd lehűztam róla a sütőpapírt és visszatettem a formába a piskótát. A krémhez a mandulatejet feltettem melegedni, a tojássárgákat a porrá őrölt édesítővel habosra vertem, amíg el nem kezdett fehéredni, majd folytonos keverés közben lassan hozzácsurgattam a forró tejet. Az egészet visszaöntöttem a fazékba, folytonos keverés közben alacsony lángon felfőztem. Fontos, hogy alacsony lángon főzzük és folyamatosan keverjük, mert kicsapódhat a tojássárga. Amikor már elég sűrű lett, akkor levettem a tűzről ,hideg vízfüdőbe állítottam, közben többször átkevertem. A zselatinlapokat hideg vízbe tettem 5 percre, majd leszűrtem és hozzákevertem a krémhez. A csokit vízgőz felett megolvasztottam, majd ezt is hozzáadtam, jól elkevertem az egészet. Amikor már kihűlt a krém, de még nem dermedt meg, felvertem a kókuszkrémet, amit előre be kell hűteni, akkor lehet habbá verni. A felvert kókuszkrémet is a csokis krémbe forgattam, óvatosan, de alaposan, hogy az egész homogén állagú legyen, nem lesz kókusz íze. Amikor a csokis krém elkezdett dermedni ráöntöttem a piskótára és hűtőbe tettem teljes dermedésig. Glazúrt is készítettem hozzá, de a torta enélkül is tökéletes, ezt nyugodtan ki lehet hagyni. A csokit vízgőz felett felolvasztottam, a kókuszkrémet, a vizet és az édesítőt kis fazékba tettem és összeforraltam. A felolvasztott csokihoz öntöttem és habverővel simára kevertem, szépen besűrűsödik a krém.Amikor kihűlt, akkor bevontam vele a tortát. A tetejét felvert kókuszkrémmel díszítettem.
A tojásokat az eritrittel,a reszelt citromhéjjal, a vaníliával, a kókuszzsírral és a szódabikarbónával egy robotgép segítségével habosra keverjük.
A mandulát és a kókuszlisztet vegyítjük, majd egy kávédarálóban a „lisztkeverékünket” finomra őröljük. A nedves és a száraz alapanyagokat egymáshoz adjuk, végül pedig belekeverjük a mazsolát, az apróra kockázott aszalt gyümölcsöket és a csokidarabokat.
Egy sütőpapírral bélelt őzgerinc ( vagy más hosszúkás) sütőformába öntjük a masszát, amit aztán szépen elsimítunk benne. 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd 140 fokra mérsékeljük a hőfokot, így pedig kb. 40 percig folytatjuk a sütést. A végén a biztonság kedvéért végezzünk tűpróbát.
Megvárjuk, míg kihűl, aztán borítsuk ki a formából.
Hidegen szeleteljük és tálaljuk. Díszíthetjük aszalt gyümölccsel és meghinthetjük porrá őrölt eritrittel vagy hamis porcukorként rászitált kókuszliszttel.
Paleotthon
Milánói rétes/Lusta asszony rétese Nagyon különleges az elkészítése, de annál egyszerűbb : Első lépés, hogy felolvasztunk 10 dkg vajat és 1/3 részét beleöntjük a tepsibe és k...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűEgy kb 20x20 teflonos tepsit vagy egy 20 centis teflonos piteformát kenj ki kókuszolajjal, fektesd bele a körtéket. Ha nincs körtebefőtted, használj puha friss körtét meghámozva va...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűA tésztához az első 4 anyagot jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral, kakaóval, szódabikarbónával elkevert lisztet. Jól eldolgozzuk. Végül a 4 tojás habbá vert fehérjét is...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűCsokihab a tetejére: 1 doboz Meggle cukrászhab, 2 ek cukor, tetszés szerint aranykakaó.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű