menu

Családireceptkönyv.hu

Püspökkenyér


Írta:

Elk. idő: 80 perc
Adag: 6 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Az alaphoz egyszerű piskótát sütöttem, most mandulával és gesztenyeliszttel. Minden piskótát így szoktam sütni, a hagyományosat is, nem választom szét a tojásokat. Az egész tojásokat a porrá őrölt édesítővel magas fokozaton habosra kevertem, ez legalább 10-12 percig tart, ezalatt a térfogata a többszörösére nő, sűrű krém lesz belőle. A mandulát, gesztenyelisztet és a a kakaóport elvegyítettem, óvatosan beleforgattam a tojáshabba, majd az edény széléről belecsurgattam az olvasztott kókuszvajat és lazán összeforgattam az egészet. Egy kapcsos tortaformát kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem a masszát, 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsült nálam, de ez sütőnként változhat. Ezután hagytam a formában kihűlni, majd lehűztam róla a sütőpapírt és visszatettem a formába a piskótát. A krémhez a mandulatejet feltettem melegedni, a tojássárgákat a porrá őrölt édesítővel habosra vertem, amíg el nem kezdett fehéredni, majd folytonos keverés közben lassan hozzácsurgattam a forró tejet. Az egészet visszaöntöttem a fazékba, folytonos keverés közben alacsony lángon felfőztem. Fontos, hogy alacsony lángon főzzük és folyamatosan keverjük, mert kicsapódhat a tojássárga. Amikor már elég sűrű lett, akkor levettem a tűzről ,hideg vízfüdőbe állítottam, közben többször átkevertem. A zselatinlapokat hideg vízbe tettem 5 percre, majd leszűrtem és hozzákevertem a krémhez. A csokit vízgőz felett megolvasztottam, majd ezt is hozzáadtam, jól elkevertem az egészet. Amikor már kihűlt a krém, de még nem dermedt meg, felvertem a kókuszkrémet, amit előre be kell hűteni, akkor lehet habbá verni. A felvert kókuszkrémet is a csokis krémbe forgattam, óvatosan, de alaposan, hogy az egész homogén állagú legyen, nem lesz kókusz íze. Amikor a csokis krém elkezdett dermedni ráöntöttem a piskótára és hűtőbe tettem teljes dermedésig. Glazúrt is készítettem hozzá, de a torta enélkül is tökéletes, ezt nyugodtan ki lehet hagyni. A csokit vízgőz felett felolvasztottam, a kókuszkrémet, a vizet és az édesítőt kis fazékba tettem és összeforraltam. A felolvasztott csokihoz öntöttem és habverővel simára kevertem, szépen besűrűsödik a krém.Amikor kihűlt, akkor bevontam vele a tortát. A tetejét felvert kókuszkrémmel díszítettem.

Elkészítés:


A tojásokat az eritrittel,a reszelt citromhéjjal, a vaníliával, a kókuszzsírral és a szódabikarbónával egy robotgép segítségével habosra keverjük.

A mandulát és a kókuszlisztet vegyítjük, majd egy kávédarálóban a „lisztkeverékünket” finomra őröljük. A nedves és a száraz alapanyagokat egymáshoz adjuk, végül pedig belekeverjük a mazsolát, az apróra kockázott aszalt gyümölcsöket és a csokidarabokat.

Egy sütőpapírral bélelt őzgerinc ( vagy más hosszúkás) sütőformába öntjük a masszát, amit aztán szépen elsimítunk benne. 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd 140 fokra mérsékeljük a hőfokot, így pedig kb. 40 percig folytatjuk a sütést. A végén a biztonság kedvéért végezzünk tűpróbát.

Megvárjuk, míg kihűl, aztán borítsuk ki a formából.
Hidegen szeleteljük és tálaljuk. Díszíthetjük aszalt gyümölccsel és meghinthetjük porrá őrölt eritrittel vagy hamis porcukorként rászitált kókuszliszttel.

Trükkök, tippek, praktikák:


Paleotthon

Püspökkenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Nagy
10 perces fánk
10 perces fánk

A tojással együtt belekeverjük a sütőport,és ízlés szerint tehetünk bele rumaromát,citromhéjat.Annyi lisztet adunk hozzá,hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk Fél cm vastagságú...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Túróval töltött zsemle
Túróval töltött zsemle

A zsemléknek a tetejét éles késsel vágjuk le, majd csipkedjük ki a belsejét. A kicsipkedett tésztát keverjük össze a túróval, a vaníliás cukorral, ízlés szerint porcukorral, a r...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Ötperces túrós bögrésen
Ötperces túrós bögrésen

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A hozzávalókat csomómentesre leverjük, és már zutty, mehet is egy kisebb, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a sütőbe (nálam 23*28-as). Ezután tűpr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tepsis rafaello
Tepsis rafaello

A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a cukrot is hozzáadjuk. A lisztet a kókuszreszelékkel összekeverjük, óvatos mozdulatokkal – hogy ne törjük –...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk