50 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
4 evőkanál napraforgómag
2 evőkanál chiamag
2 evőkanál szezámmag
2 teáskanál őrölt koriandermag
1 teáskanál őrölt mustármag
1/2 teáskanál őrölt római kömény
1/2 teáskanál csilipehely
3 evőkanál tahini (szezámkrém)
3 evőkanál olívaolaj
1/2 citrom leve
2 gerezd fokhagyma
só
csicseriborsót leszűrjük, de a levet félretesszük, egyrészt kellhet belőle egy kevés a masszához, a maradékból pedig csokihab készíthető – és ez nem vicc: recept itt >>
A napraforgómagot késes robotgépbe tesszük, finomra összeaprítjuk, hozzáadjuk a leszűrt csicseriborsót, az olívaolajat, a citrom kifacsart levét és a zúzott fokhagymát, és a géppel pépesítjük, míg homogén masszát kapunk, ha szükséges, egy kis levet adunk hozzá. Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az összes fűszert, a szezámmagot és a chiát, ízlés szerint sózzuk, és kézzel alaposan összemancsoljuk.
A masszából 3 centis golyókat formázunk olajos kézzel, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
180 fokos sütőbe tolva 30 perc alatt szép ropogósra sütjük. Melegen, hidegen, mártogatóssal, pitába vagy szendvicsbe téve, főzelék feltétjeként tálaljuk ízlés és alkalom szerint.
A hozzávalókat összekevertem, serpenyőben egy kis vajon/zsíron/olajon közepes lángon megsütöttem mindkét oldalát. A láng fokozatára érdemes ügyelni, mert magas lángon nyersebb ma...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA száraz és nedves hozzávalókból készítsünk egy gyúrható tésztát, fontos hogy a zsiradék vaj vagy kókuszzsír hidegen kerüljön a tésztába. Osszuk négy felé a tésztát és egy órát pi...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesMérjük ki a hozzávalókat. A szezám és lenmagot daráljuk le. Keverjük bele a sót és a sütőport, majd adjuk hozzá a tojásokat és az áttört túrót. Keverjük alaposan össze. Öntsük süt...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KözepesSütőt előmelegítjük (légkeverés, 180 fok). 2 almát lereszelünk, rányomjuk a fél citrom levét, megszórjuk 1 ek. kókuszvirág cukorral, az őrölt fahéjjal, az őrölt gyömbérrel, a szá...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Közepes