menu

Családireceptkönyv.hu

Zakuszka


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- 50 dkg paprika,
- 50 dkg sárgarépa,
- 40 dkg petrezselyem,
- 80 dkg hagyma,
- 3 kg érett paradicsom,
- 5 db padlizsán,
- 5 gerezd fokhagyma,
- 3/4 l olaj (kevesebb!!!),
- 2 db babér levél,
- 2 g szalicil,
- só, bors,

Elkészítés:


A paprikát a sütőben megsütöm, utána finoman megsózom, majd óvatosan lehúzom a héját. A padlizsánt nyílt lángon körbepitírom, majd sütőpapírral bélelt tepsiben puhára sütöm. Ezt követően a húsát egy szűrőbe kaparom, és hagyom kicsöpögni.
A hagymát megpucolom, nagyobb darabokra vágom, majd ledarálom. Egy nagy lábasban felhevítem az olajat, rádobom a hagymát, közepes lángon dinsztelni kezdem. A megpucolt paprikát és a padlizsánt is ledarálom, majd a már megdinsztelődött hagymához adom. Paradicsomlével felöntöm, fűszertartóban babérlevelet és borsot adok hozzá, és ízlés szerint sózom, cukrozom, majd közepesnél valamivel kisebb lángon, gyakori kavargatás mellett addig főzöm, amíg az olaj fel nem jön a tetejére.

Trükkök, tippek, praktikák:


A zakuszka-eltevés titka az előkészítés. Mivel a munka több fázisból tevődik össze, ezért könnyedén két napra oszthatjuk a zakuszka elkészítését. A hozzávalók közül az alapot képező paprikát is érdemes előre megsütni, majd lesózva állni hagyni. A sült és sózott pritamin- vagy kápia paprika héja könnyen lehúzható. Természetesen készíthető a zakuszka héjas paprikából is, de a paprika héja a hosszas főzési idő ellenére sem fog olyan mértékben elfőni, hogy sokak gyomrának ne okozzon kellemetlen pillanatokat. Az elkészítés módozatai mellett az alapanyag mibenléte is sokféle lehet. Van, aki csak pritaminpaprikából vagy kápiából készíti a zakuszkát, de az is bevett szokás, hogy a pirospaprikák mellett lecsónak való paprika is kerül a krémbe.

Zakuszka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Szendvicskrémek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Mediterrán krémsajt
Mediterrán krémsajt

1. A hagymát várjuk egészen apró darabokra, de az is jó, ha lereszeljük. 2. A paradicsomot daraboljuk fel nagyon vékony csíkokra. 3. A krémsajtot keverjük össze a vajjal, a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Krisztina
Csirkehúsos Rillette
Csirkehúsos Rillette

A főtt csirkehúst leszedegtjük a csontokról, késsel egészen apróra vágjuk, a hús szálirányára merőlegesen. Elkeverjük a zsírral és egy részét mixerrel pürésítjük, a többit darabosa...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tonhalas kence
Tonhalas kence

A konzervet elõször csak egy kis helyen megbontom, a levét leöntöm (nem használom fel) majd a tonhalat egy tálba teszem, villával összetöröm, rányomom a tubus majonézt, pár csepp c...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gyurkó
Füstölt lazacos, snidlinges sajtkrém
Füstölt lazacos, snidlinges sajtkrém

A snidlinget egész apróra vágjuk. A lazacról leöntjük az olajat, leitatjuk a felszínét papírtörülközővel, és pici darabokra vágjuk. Ezután összekeverjük a mascarponéval a hozzávaló...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk