- 50 dkg paprika,
- 50 dkg sárgarépa,
- 40 dkg petrezselyem,
- 80 dkg hagyma,
- 3 kg érett paradicsom,
- 5 db padlizsán,
- 5 gerezd fokhagyma,
- 3/4 l olaj (kevesebb!!!),
- 2 db babér levél,
- 2 g szalicil,
- só, bors,
A paprikát a sütőben megsütöm, utána finoman megsózom, majd óvatosan lehúzom a héját. A padlizsánt nyílt lángon körbepitírom, majd sütőpapírral bélelt tepsiben puhára sütöm. Ezt követően a húsát egy szűrőbe kaparom, és hagyom kicsöpögni.
A hagymát megpucolom, nagyobb darabokra vágom, majd ledarálom. Egy nagy lábasban felhevítem az olajat, rádobom a hagymát, közepes lángon dinsztelni kezdem. A megpucolt paprikát és a padlizsánt is ledarálom, majd a már megdinsztelődött hagymához adom. Paradicsomlével felöntöm, fűszertartóban babérlevelet és borsot adok hozzá, és ízlés szerint sózom, cukrozom, majd közepesnél valamivel kisebb lángon, gyakori kavargatás mellett addig főzöm, amíg az olaj fel nem jön a tetejére.
A zakuszka-eltevés titka az előkészítés. Mivel a munka több fázisból tevődik össze, ezért könnyedén két napra oszthatjuk a zakuszka elkészítését. A hozzávalók közül az alapot képező paprikát is érdemes előre megsütni, majd lesózva állni hagyni. A sült és sózott pritamin- vagy kápia paprika héja könnyen lehúzható. Természetesen készíthető a zakuszka héjas paprikából is, de a paprika héja a hosszas főzési idő ellenére sem fog olyan mértékben elfőni, hogy sokak gyomrának ne okozzon kellemetlen pillanatokat. Az elkészítés módozatai mellett az alapanyag mibenléte is sokféle lehet. Van, aki csak pritaminpaprikából vagy kápiából készíti a zakuszkát, de az is bevett szokás, hogy a pirospaprikák mellett lecsónak való paprika is kerül a krémbe.
A hétvégén bográcsoztunk, marhapörköltet főztünk. Persze nem fogyott el mind, maradt belőle másnapra is. Ennek egy részéből kencét csináltam kenyérre. Pontos mennyiségeket így nem...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A tojást főzd meg tíz perc alatt. Közben a hagymát vágd apróra, majd futtasd meg az olajon. Rakd rá a megtisztított, felkockázott zellert, és párold meg pár perc ala...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gombát tisztítsd meg egy kefével. A hagymát pucold meg és vágd néhány nagyobb darabra. Tedd a gombával együtt egy késes robotgépbe, pépesítsd. A gombakrémet öntsd egy száraz, f...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A fokhagymát és a petrezselymet apróra vágjuk. 2. Hozzáadjuk a tejtermékekhez. 3. Az egészet villával összekeverjük, fűszerezzük.
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz