Családireceptkönyv.hu

Tárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel


Írta:

Elk. idő: 60 perc
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 szál sárgarépa (nyers, nagyobb)
1 szál paszternák (nyers)
1 szál petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa
0.5 fej karalábé
0.5 fej zellergumó (nyers)
1 fej hagyma - vörös
40 dkg pulykacomb filé
70 g vaj
1.5 L víz
bors - fekete (őrölt)
tárkony (friss, vagy szárított)
kakukkfű (morzsolt)
turbolya
borsikafű
lestyán
sáfrány
szerecsendió (őrölt)
rozmaring (friss, vagy szárított)
A habaráshoz:
300 g tejföl (20%-os)

Elkészítés:


Készítsük elő a hozzávalókat. Szükségünk lesz egy nagy szál (vagy két kisebb) sárgarépára, egy-egy közepes szál fehérrépára és paszternákra, fél-fél fej zsenge karalábéra és zellergumóra, pulykacomb filére (de használhatunk pulykamellet is), egy kevés vajra,vtejfölre, és a fent felsorolt fűszerekre.Pucoljuk és mossuk meg jól a gyökérzöldségeket. Vágjuk őket kb. 5 centiméteres hasábokra, majd ezeket vágjuk 2-4 milliméter széles pálcikákra.A megpucolt hagymát aprítsuk minél kisebb kockákra.A pulykacombot filézzük, inazzuk és hártyázzuk le, majd vágjuk ezt is vékony csíkokra.Egy nagy serpenyőben forrósítsunk meg egy kevés vajat, majd pirítsuk meg benne a felkockázott hagymát. Egész barnára süssük. Ha kész, tegyük át abba a fazékba, melyben majd a levest fogjuk főzni.A felszabadult serpenyőben kis adagokban pirítsuk meg alaposan a húst is (ne dolgozzunk egyszerre az összes hússal, mert úgy rengeteg levet ereszt, és sokkal több ideig tart majd megpirítani). Pirítás közben megszórhatjuk frissen őrölt feketeborssal.
Végül pirítsuk meg jól a zöldségeket is, míg aranybarnára karamellizálódnak. A húshoz hasonlóan ezzel is kis adagokban dolgozzunk. Hamarabb végzünk, ha minden adag zöldséget megszórunk egy kis csipet cukorral (ez hamarabb beindítja a zöldségben lévő cukrok karamellizálódását).
Miután minden hozzávalónkat megpirítottuk, tegyük őket egy fazékba és engedjük fel vízzel.
Kezdjük alacsony lángon főzni, és fűszerezzük be az alábbiakkal: ízlés szerinti sóval, borssal, egy bő teáskanál tárkonnyal, fél teáskanál kakukkfűvel, fél teáskanál turbolyával, fél teáskanál borsikafűvel, negyed teáskanál szárított lestyánnal, pár bibe sáfránnyal, egy kevés frissen reszelt szerecsendióval és egy csipet rozmaringgal.
Főzzük a levest lassú lángon, fedő alatt, míg felforr, majd még úgy 10-15 percen át. Készítsünk tejfölös habarást. Egy tálban keverjük ki a tejfölt alaposan, hogy ne maradjon csomós, majd keverjünk hozzá egy merőkanálnyi forró levest.Keverjük hozzá a tejfölös habarást a leveshez, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, ha még ízetlen lenne, majd forraljunk rajta egyet. Ízlés szerint egy kevés citromlevet is tehetünk hozzá (de ha jó házi tejfölt használunk, eléggé savanykás lesz attól is). Vegyük le a lángról és hagyjuk 10-20 percet pihenni tálalás előtt, hogy kissé kihűljön és összeérjenek az ízek.

Tárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Krumplileves tejföllel és gombával
Krumplileves tejföllel és gombával

1. A zöldségeket tetszőleges formára szeleteljük. (Én a répákat karikára, a gombát egész szeletekre, a karalábét és a zellert kis kockákra vágtam.) 2. Kevés olajon megdinszteljü...

Elkészítési idő: kb 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sütőtök leves
Sütőtök leves

A póréhagymát (de lehet vöröshagyma is) egy kis olajon megfonnyasztjuk. A felkockázott tököt és két szem szintén kockára vágott krumplit rádobjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ép...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Diéta
Zelleres paradicsom krémleves (Zóna)
Zelleres paradicsom krémleves (Zóna)

Pici olívaolajon diszteld meg a hagymát. Add hozzá zúzott fokhagymát, majd a lisztet és folyamatos kevergetés mellett pirítsd a rántást aranybarnára. Vedd le a tűzről, dobd bele a...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Csontleves daragaluskával
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék
Csontleves daragaluskával

Egy fazékban, hideg vízben feltesszük a csontot főni. Amikor a víz felhabosodott, a csontot kivesszük, leöblítjük, majd tiszta vízben újra feltesszük főni. Körülbelül 4 liter vízze...

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk