1 szál sárgarépa (nyers, nagyobb)
1 szál paszternák (nyers)
1 szál petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa
0.5 fej karalábé
0.5 fej zellergumó (nyers)
1 fej hagyma - vörös
40 dkg pulykacomb filé
70 g vaj
1.5 L víz
bors - fekete (őrölt)
tárkony (friss, vagy szárított)
kakukkfű (morzsolt)
turbolya
borsikafű
lestyán
sáfrány
szerecsendió (őrölt)
rozmaring (friss, vagy szárított)
A habaráshoz:
300 g tejföl (20%-os)
Készítsük elő a hozzávalókat. Szükségünk lesz egy nagy szál (vagy két kisebb) sárgarépára, egy-egy közepes szál fehérrépára és paszternákra, fél-fél fej zsenge karalábéra és zellergumóra, pulykacomb filére (de használhatunk pulykamellet is), egy kevés vajra,vtejfölre, és a fent felsorolt fűszerekre.Pucoljuk és mossuk meg jól a gyökérzöldségeket. Vágjuk őket kb. 5 centiméteres hasábokra, majd ezeket vágjuk 2-4 milliméter széles pálcikákra.A megpucolt hagymát aprítsuk minél kisebb kockákra.A pulykacombot filézzük, inazzuk és hártyázzuk le, majd vágjuk ezt is vékony csíkokra.Egy nagy serpenyőben forrósítsunk meg egy kevés vajat, majd pirítsuk meg benne a felkockázott hagymát. Egész barnára süssük. Ha kész, tegyük át abba a fazékba, melyben majd a levest fogjuk főzni.A felszabadult serpenyőben kis adagokban pirítsuk meg alaposan a húst is (ne dolgozzunk egyszerre az összes hússal, mert úgy rengeteg levet ereszt, és sokkal több ideig tart majd megpirítani). Pirítás közben megszórhatjuk frissen őrölt feketeborssal.
Végül pirítsuk meg jól a zöldségeket is, míg aranybarnára karamellizálódnak. A húshoz hasonlóan ezzel is kis adagokban dolgozzunk. Hamarabb végzünk, ha minden adag zöldséget megszórunk egy kis csipet cukorral (ez hamarabb beindítja a zöldségben lévő cukrok karamellizálódását).
Miután minden hozzávalónkat megpirítottuk, tegyük őket egy fazékba és engedjük fel vízzel.
Kezdjük alacsony lángon főzni, és fűszerezzük be az alábbiakkal: ízlés szerinti sóval, borssal, egy bő teáskanál tárkonnyal, fél teáskanál kakukkfűvel, fél teáskanál turbolyával, fél teáskanál borsikafűvel, negyed teáskanál szárított lestyánnal, pár bibe sáfránnyal, egy kevés frissen reszelt szerecsendióval és egy csipet rozmaringgal.
Főzzük a levest lassú lángon, fedő alatt, míg felforr, majd még úgy 10-15 percen át. Készítsünk tejfölös habarást. Egy tálban keverjük ki a tejfölt alaposan, hogy ne maradjon csomós, majd keverjünk hozzá egy merőkanálnyi forró levest.Keverjük hozzá a tejfölös habarást a leveshez, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, ha még ízetlen lenne, majd forraljunk rajta egyet. Ízlés szerint egy kevés citromlevet is tehetünk hozzá (de ha jó házi tejfölt használunk, eléggé savanykás lesz attól is). Vegyük le a lángról és hagyjuk 10-20 percet pihenni tálalás előtt, hogy kissé kihűljön és összeérjenek az ízek.
1. A zöldségeket tetszőleges formára szeleteljük. (Én a répákat karikára, a gombát egész szeletekre, a karalábét és a zellert kis kockákra vágtam.) 2. Kevés olajon megdinszteljü...
Elkészítési idő: kb 45 perc Nehézség: KönnyűA póréhagymát (de lehet vöröshagyma is) egy kis olajon megfonnyasztjuk. A felkockázott tököt és két szem szintén kockára vágott krumplit rádobjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ép...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűPici olívaolajon diszteld meg a hagymát. Add hozzá zúzott fokhagymát, majd a lisztet és folyamatos kevergetés mellett pirítsd a rántást aranybarnára. Vedd le a tűzről, dobd bele a...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KözepesEgy fazékban, hideg vízben feltesszük a csontot főni. Amikor a víz felhabosodott, a csontot kivesszük, leöblítjük, majd tiszta vízben újra feltesszük főni. Körülbelül 4 liter vízze...
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc Nehézség: Könnyű