Az alaphoz
300 g savanyú káposzta
2 L víz
3 db babérlevél (friss, vagy szárított)
150 g sertéscsülök (füstölt)
150 g kolbász (füstölt)
1 db citrom leve
só
tejföl (20%-os)
A rántáshoz
1 gerezd fokhagyma
0.5 közepes fej vöröshagyma
4 evőkanál étolaj
2 púpozott teáskanál búzaliszt (BL55)
50 ml víz
4 csipet fűszerpaprika
Hideg vízben alaposan átmossuk a káposztát.
Kockázzuk fel a csülköt, és a kolbászt is.
Feltesszük a tűzhelyre a káposztát, a vízzel felengedve, babérlevéllel, felkockázott füstölt csülökkel, füstölt kolbásszal. Addig főzzük, míg puha nem lesz a káposzta. Ha megpuhult, utánatöltjük az elfőtt vízmennyiséget forró vízzel.
Mikor puhára főtt a káposzta, még a tűzön hagyjuk, és vele párhuzamosan gyorsan elkészítjük a rántást. Az olajat egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet. Gyors kavargatással simára keverjük.
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és a pirospaprikát. Ehhez azért vesszük le a tűzről a rántást, hogy a paprika és a fokhagyma ne égjen meg, ha megég, keserű lesz.
A hozzávalók közt írt hideg vizet adjuk hozzá, és simára keverjük. FONTOS! Csak hideg vizet adjunk a rántáshoz, hogy ne legyen csomós!
Hozzákeverjük a rántást a leveshez, jól elkeverjük, majd sózzuk, hozzáadjuk a citromlevet.
A kész levest tejföllel tálaljuk.
Az előző nap beáztatott babot odatesszük főni a babérlevéllel kb. 2 liter vízben.+ kockára végott sonkával+karikára vágptt sárgarépát +zöldpaprikát Másfél óra főzés után megkóst...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA zöldségeket megtisztítjuk, és kb. egyforma nagyságúra felkockázzuk. Az olajat megforrósítjuk, majd egyszerre rátesszük az összes zöldséget. Kb. 5 -6 percet kevergetve...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűA gyalult tököt besózzuk, állni hagyjuk 20 percet, majd kicsavarjuk és a kaporral együtt feltesszük 3 liter vízben főni. Az olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, k...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA csicseriborsót, a sárgarépát, a fehérrépát, a vöröshagymát, a zellert és a burgonyát egy fazékba tesszük, és felengedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Feltesszük főni. Ízesít...
Elkészítési idő: 2-2,5 óra Nehézség: Könnyű