50 dkg liszt
10 dkg sertés zsír
15 dkg margarin
1 cs vaníliás cukor
20 dkg kristálycukor
1 cs sütőpor
2 db tojás
reszelt citromhéj
dió + kristálycukor keveréke a tetejére
A lisztet egy tálba tenni, hozzáadni a zsírt és a puha margarint, majd kézzel jól összemorzsolni.
Ezután beleszórni a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, belereszelni a citromhéjat, beleütni egy egész tojást, és egy tojássárgáját, majd addig gyúrni, hogy a tészta összeálljon. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény, akkor jó ha már nem ragad a tál falához és a kezünkhöz sem.(ha szükséges egy kicsi tejfölt lehet bele tenni, hogy összeálljon, de én nem tettem)
Egy órára a hűtőbe tenni pihentetni, majd ujjnyi vastagra kinyújtani és ízlés szerinti formával kiszaggatni.
A diót apróra darabolni és kristálycukorral összekeverni.
A kiszaggatott linzerek tetejét felvert tojásfehérjével lekenni, majd a cukros-dióba belefordítani. Ezután a diós felével felfelé egy tepsibe egymásmellé helyezni.(nem kell sem bezsírozni, sem pedig sütőpapírt tenni)
Előmelegített sütőben közepes lángon, szép világos színűre sütni.(kb.15-20 perc)
A sütőből kivéve kihűteni, majd a tetejét porcukorral jól megszórni.
Száraz helyen tárolva több hétig is eláll, sőt egyre finomabb, omlósabb lesz.
a nagymamámtól, és az anyukámtól tanultam, és azóta is előszeretettel sütöm. Igaz én már csak ünnepek alkalmával, náluk viszont szinte állandóan volt egy dobozkával a kamra polcán. A tésztájába mindig kerül sertés zsír, mert attól még sokkal omlósabb lesz. Volt hogy csak margarinnal sütöttem meg, de az nem volt olyan finom. Persze azért aki óckodik a zsírtól, nyugodtan el is hagyhatja. Érdemes belőle nagyobb adagot sütni, mert bizony nagyon gyorsan elfogy. Tehát aki szeretné, hogy az ünnepekkor, ne az üres dobozzal találja szembe magát, az jól dugja el, vagy őrizze hét lakat alatt.
Jól összedolgozzuk, két cipót készítünk és hideg helyen 0,5 óráig pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk és az egyik lapot félig megsütjük, utána helyezzük rá a tölteléket. Tetejére t...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A réteslapokból kivágtam 5 db 20*30 as téglalapot, egymásra tettem és a maradékokkal együtt egy tepsiben 2-3 perc alatt megsütöttem (világos barna legyen). 2. Az eperszörp...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézEgy tálba tesszük a lisztet, majd a margarinnal jól összemorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a cukrot, a darált mogyorót, a reszelt citromhéjat, a csipet sót, a rumot és a tojássárgáját....
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes