1 kg liszt, 1/2 cs. sütőpor, csipet só, 25-30 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 tojás sárgája, 40 dkg margarin, 1-2 ek. tejföl (a gyúrásnál kiderül, mennyi kell)
Linzer - tuti jó recept
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin (1 kocka), 12,5 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, csipet só, 1 kk. sütőpor, 2 tojás sárgája, 1 dl tejföl.
A margarint elővesszük a hűtőből 1 órával a tészta összeállítása előtt, így már kellően puha lesz. A lisztet szitáljuk, és elegyítjük a sütőporral és sóval. Rugalmas tésztát gyúrunk. 1/2-1 órára a hűtőbe tesszük folpackba csomagolva.
Én egyszerre csak a negyedét vettem ki a hűtőből, mert a kéz melegtől nagyon megpuhul a tészta, és az nem jó. Kb. fél centi vékonyra nyújtottam, szaggattam, és előmelegített, kb. 200 fokos sütőben sütöttem. A kosárkáknál diónyi gombócokat nyomkodtam a formákba, lekvárral kentem az aljukat, és a megmaradt 2 tojásfehérjét felvertem kb. 2 ek. cukorral és csipet sóval, majd darált diót kevertem óvatosan hozzá egy kanállal, megtöltöttem a formákat (24-et), és sütöttem.
Párizsi krém (nagyon jó kis töltelék!)
20 dkg cukor + 1 dl tejszín --> pár percig főzzük, majd hozzáadunk 9 dkg kakaóport és 5 dkg vajat. Ha kihűlt, 10 dkg vajjal kihabosítjuk és adunk hozzá pár csepp rumaromát. Fontos, hogy vaj legyen! (de ha minden kötél szakad, lehet margarin)
A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrtam, majd elfeleztem, és az egyik felét is tovább feleztem (lett 3 db tésztám). Az egyik negyedbe belegyúrtam jó 2-3 evőkanálnyi darált diót, a másikba meg kakaóport, rumaromát és csokidarát. A másik fél tészta meg maradt sima sárga, vaníliás. Hűtőbe dugtam, amíg a kókuszcsókot megcsináltam.
Ezután jön a kreatív rész, mindenféle kiszúróforma, lekvár, csokik, cukorgyöngyök, magok, stb. Ahogy mondani/írni szoktam, már csak a fantázia szabhat határt! :D
A kimaradt tojásfehérjéket felvertem egy csipet sóval, pár csepp citromlével és kb. 8 dkg cukorral. Amikor már nagyon kemény volt a hab, beleforgattam kb. 8 dkg kókuszreszeléket. Habzsákkal kis halmokat nyomtam sütőpapíros lapos tepsire, és 150 fokos, előmelegített sütőben szárítottam 20 percet (egy fakanállal közben kitámasztottam a sütő ajtaját), lekapcsoltam, és "bennfelejtettem" a habcsókokat, hadd száradjanak tovább a kihűlő sütőben. Ez volt a KÓKUSZCSÓK.
A tészta hozzávalóit összegyúrom, annyi tejfölt teszek hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjak. Legalább egy órát letakarva pihentetem, addig elkészítem a tölteléket. A tojásfe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kókuszgaluska készítése: A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral,hozzá keverjük a liszttel,sütőporral elkevert kókuszreszeléket. A tepsiben várakozó tésztára szaggat...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejszínt egy kevés cukorral kemény habbá verjük, félretesszük. A mascarpone sajtot a natúr joghurttal elkeverjük, belereszeljük a citrom héját, és beletesszük a fél citrom lev...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz almát meghámozzuk, lereszeljük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és kicsit felfőzzük. A leveles tésztát kinyújtjuk a szendvicssütő méretére, ráhalmozzuk az alma tölteléket. Befe...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: Könnyű