Tortaalap:
215 g teljeskiőrlésű zabkeksz
110 g olvasztott vaj
Túrókrém:
600 g túró
3 tojássárgája
2 egész tojás
200 g krémsajt (Philadelphia vagy Equisa)
1 nagy citrom leve és lereszelt héja
160 g nádcukor
Szilvaragu:
2 cm-es darab gyömbér
500 g szilva (nálam már a fagyasztóból a nyári saját termés)
2 kávéskanál cukor
1/2 citrom leve
1 nagy evőkanál szilvalekvár
1/2 kk fahéj
1-2 löttyintésnyi vörösbor (elhagyható)
A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát kivajazzuk.
A kekszalaphoz a kekszet zacskóba tesszük, sodrófával morzsásra törjük, az olvasztott vajjal összekeverjük. Belenyomkodjuk a tortaformába, egy lapos aljú pohárral viszonylag tömörre nyomkodjuk.
A túrót habosra keverjük a cukorral, tojássárgákkal és egész tojásokkal, krémsajttal, citrommal és citromhéjjal.
A krémet az alapra halmozzuk, majd bő 1 órát sütjük. Lekapcsoljuk a sütőt, résnyire kinyitjuk az ajtaját, és a sütőben hagyjuk kihűlni.
A szilvaraguhoz a megmosott, kimagozott, félbevágott szilvát (nálam most ez fagyasztott volt) és a meghámozott lereszelt gyömbért feltesszük párolódni egy kevés cukorral és reszelt citromhéjjal, és citrom levével. Amikor megpárolódik a szilva, hozzáadunk 1 evőkanál szilvalekvárt és egy kis vörösbort, beforraljuk.
A kihűlt tortát a szilvaraguval tálaljuk.
A túrótorták azt a látszatot keltik, hogy baromi egészségesek, de persze ha jól megnézzük, ez nem igazán helytálló... Így van ez a mostanival is, hiszen a túrót friss sajtkrémmel (magyarul "Filadelfia") turbózzuk fel. Igazából a vajat és a tejfölt helyettesítettem ezzel a lépéssel, kicsit olyan, mintha egy túrótortát new yorki sajttortával kombinálnánk, és ízben is nagyon jól kijönnek egymással. Alapnak általában linzertésztát szoktam készíteni, viszont most a sajttortánál szokásos vajas-kekszes alappal sütöttem, ami sokkal könnyedebb hatást ad a tortának. (ötletért köszönet Piszkének) Összességében önmagában is finom, rettentően eteti magát, bár én azért kreáltam hozzá egy gyümölcsös ragut, chutney-t, ősz lévén szilvából. A gyömbér adta magát, remekül passzol a túrókrémhez, de készíthető fahéjas-szegfűszeges ízvilággal is.
1. Süss egy kakaós piskótát. 2. A Krémhez a habtejszínt verjük kemény habbá, és mikor már teljesen kész adjuk hozzá a porcukrot, majd a kakaóport. Amikor ez megvan egy fém lábasba...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesOlvasszunk meg külön-külön 1 és 1,5 dkg zselatint hideg vízben. Keverjük össze a kekszet a vajjal és 1 teáskanál fahéjjal. Nyomkodjuk a masszát egy 18 cm-es tortaformába, és tegy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zselatint adjuk hozzá a 120 g vízhez, a glükózt, a cukrot és a 150 g vizet pedig forraljuk fel. Ezt követően vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a zselatint. Ekkor jöhet hozzá a sű...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVajat habosra verni+ megolvasztott csoki, cukor, van. cukor, tojás sárgája. + liszt + keményre felvert tojásfehérje Vajjal kikent, liszttel megszórt tortaformában megsütni. Ha...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű