Családireceptkönyv.hu

Túrótorta, szilva, gyömbér


Írta:

Elk. idő: 1 óra 15 p
Adag: 6-8 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tortaalap:

215 g teljeskiőrlésű zabkeksz
110 g olvasztott vaj


Túrókrém:

600 g túró
3 tojássárgája
2 egész tojás
200 g krémsajt (Philadelphia vagy Equisa)
1 nagy citrom leve és lereszelt héja
160 g nádcukor


Szilvaragu:

2 cm-es darab gyömbér
500 g szilva (nálam már a fagyasztóból a nyári saját termés)
2 kávéskanál cukor
1/2 citrom leve
1 nagy evőkanál szilvalekvár
1/2 kk fahéj
1-2 löttyintésnyi vörösbor (elhagyható)

Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát kivajazzuk.
A kekszalaphoz a kekszet zacskóba tesszük, sodrófával morzsásra törjük, az olvasztott vajjal összekeverjük. Belenyomkodjuk a tortaformába, egy lapos aljú pohárral viszonylag tömörre nyomkodjuk.
A túrót habosra keverjük a cukorral, tojássárgákkal és egész tojásokkal, krémsajttal, citrommal és citromhéjjal.
A krémet az alapra halmozzuk, majd bő 1 órát sütjük. Lekapcsoljuk a sütőt, résnyire kinyitjuk az ajtaját, és a sütőben hagyjuk kihűlni.
A szilvaraguhoz a megmosott, kimagozott, félbevágott szilvát (nálam most ez fagyasztott volt) és a meghámozott lereszelt gyömbért feltesszük párolódni egy kevés cukorral és reszelt citromhéjjal, és citrom levével. Amikor megpárolódik a szilva, hozzáadunk 1 evőkanál szilvalekvárt és egy kis vörösbort, beforraljuk.
A kihűlt tortát a szilvaraguval tálaljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


A túrótorták azt a látszatot keltik, hogy baromi egészségesek, de persze ha jól megnézzük, ez nem igazán helytálló... Így van ez a mostanival is, hiszen a túrót friss sajtkrémmel (magyarul "Filadelfia") turbózzuk fel. Igazából a vajat és a tejfölt helyettesítettem ezzel a lépéssel, kicsit olyan, mintha egy túrótortát new yorki sajttortával kombinálnánk, és ízben is nagyon jól kijönnek egymással. Alapnak általában linzertésztát szoktam készíteni, viszont most a sajttortánál szokásos vajas-kekszes alappal sütöttem, ami sokkal könnyedebb hatást ad a tortának. (ötletért köszönet Piszkének) Összességében önmagában is finom, rettentően eteti magát, bár én azért kreáltam hozzá egy gyümölcsös ragut, chutney-t, ősz lévén szilvából. A gyömbér adta magát, remekül passzol a túrókrémhez, de készíthető fahéjas-szegfűszeges ízvilággal is.

Túrótorta, szilva, gyömbér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: László
Az első tortám
Az első tortám

Elkészítési idő: sok óra volt
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Citromos habos torta
Citromos habos torta

♥ A krémmel kell kezdeni, mert annak 1 éjszakát állnia kell. 2 citromot héját lereszelem, majd kifacsarom őket. Egy lábosba öntöm a levet és a reszelék felét. Kiegészítem vízzel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Máktorta vaníliakrémmel, gyümölccsel
Máktorta vaníliakrémmel, gyümölccsel

A tésztához a tojások sárgáját a cukrok felével habosra keverjük, azután hozzáadjuk a joghurtot, az olajat, a mákot és a sütőporral elkevert lisztet. A tojások fehérjét a maradék c...

Elkészítési idő: 1 óra 15 p
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk