10 dkg mazsola
2 dl szőlőlé (vagy bor)
12 dkg finomliszt
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 kiskanál sütőpor
csipetnyi só
15 dkg vaj
1 evőkanál szárított levendula
1 tojás
A mazsolát egy jól záródó üvegbe tesszük, a szőlőlével felöntjük, és legalább egy napig állni hagyjuk, ezalatt a szemek szépen kigömbölyödnek. Sütés előtt a mazsolát lecsöpögtetjük, aprítógéppel vagy botmixerrel pépesítjük. A lisztet a sütőporral, csipetnyi sóval meg a levendulával elvegyítjük. Hozzáadjuk a puha vajat, az egész tojást, a mazsolapépet, és alaposan összedolgozzuk. A tésztát fóliába csomagolva néhány órára hidegre tesszük, azután lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és kedvünk szerinti formákat szúrunk ki belőle. A kis tésztadarabokat sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben 8-10 perc alatt szép világosra sütjük. Meghinthetjük levendulás porcukorral is, de anélkül is fantasztikusan finom!
Ez a keksz egyszerűen elkészíthető, sokáig eltartható, egészséges és nagyon finom! Kávé, tea mellé, gyümölcslevesekhez kitűnő.
1. A csokoládét olvaszd meg a vajjal vízgőz fölött, alaposan keverd el, majd tedd félre kb. 15 percre. 2. Ezalatt egy kenyérformát bélelj ki műanyagfóliával úgy, hogy minden old...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat kézi habverővel kikeverni. A tészta kb. 1/4-ét külön venni, abba kell egy kevéske kakaópor. Ezzel rajzolunk , a maradék massza a kitöltő.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA meggyet kimagvaljuk és lecsöpögtetjük. A formákat kikenjük vékonyan margarinnal. A sütőt előmelegítjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sütőport, a kakaópo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat egy nagy tálban egymás után összekeverjük. Vajjal kent, zsemlemorzsával szórt kapcsos formába vagy tepsibe öntjük. Kikeverjük a tetejére valókat, melyet egyenletes...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű