A tésztához
40 dk g búzaliszt (BL55)
2 dl 2,8%-os tej
2 dl szóda
2 db tojás (nagyobb, "L"-es méretű)
2 evőkanál étolaj
1 csipet só
1 nagy csipet kristálycukor
A sütéshez
étolaj
Először egy tálban a lisztet a tejjel simára keverjük - a tejet folyamatosan, keverés közben hozzáadva -, majd további folyamatos keverés mellett, a többi összetevőt is hozzáadjuk. Ha teljesen sima a keverék, jöhet a következő lépés. (A tej adagolással állítjuk be a tészta sűrűségét. Van, hogy elég az alap tej mennyiség is, de ha erősebb a lisztünk, több tej is szükséges, hogy ne legyen túl sűrű a tészta. Tejszín sűrűségűre hígítsuk a tésztát)
Felhevítjük a serpenyőt - ha szükséges, pár csepp olajjal.
Ha felmelegedett, annyit öntünk bele a masszából, hogy azt elterítve vékony palacsintákat kapjunk.
Ha az egyik oldala megsült, átfordítjuk, és pillanatok alatt készre is sül a palacsinta.
alaprecept
Egy tucat palacsintához 20 dkg finomlisztet átszitálunk, hozzáadunk csipet sót. Egyesével felütünk két tojást, és a liszthez adjuk. Állandó keverés mellett öntsünk hozzá 2 dl tejet, és dolgozzuk ki csomómentesre. Csorgassunk hozzá 2 dl szódavizet (sima víz nem jó, csak a buborékos!), keverjük simára és hagyjuk állni legalább fél órát, hogy a liszt megduzzadjon.
A hozzávalókat összegyúrjuk és lisztezett munkafelületen 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Tetszőleges formájú kiszúróval négyzeteket vagy korongokat szaggatunk, amiket sütő...
Elkészítési idő:Robotgéppel habosra verjük az egész tojásokat a cukorral legalább 10 percen át. Ezután az edény oldalán belecsorgatjuk az olajat és a vizet is. Kézi habverővel óvatosan beleforga...
Elkészítési idő:Keverd össze a hozzávalókat, hogy a tészta szép sima legyen. Robotgéppel is lehet keverni, úgy még gyorsabb. Adagold ki a 12 muffinformába, majd 170 fokon süsd meg /kb. 20-25 perc/...
Elkészítési idő: Kb. 45 perc