2 kg rétesliszt, 2 dkg élesztő, 2 dkg só, langyos víz
1. A lisztet mély dagasztótálba szitáljuk, a közepén mélyedést képezünk.
2. Az élesztőt 5 dl langyos vízben feloldjuk és beleöntjük a mélyedésbe.
3. Kevés lisztet szórunk rá, letakarjuk és 3 órán át kelesztjük.
4. Közben a sót kevés vízben feloldjuk, a lisztre öntjük és a megkelt élesztővel összekeverjük.
5. Majd annyi vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát nyerjünk.
6. Addig dagasztjuk, amíg a tészta könnyűszerrel le nem válik a kézről és hólyagos nem lesz.
7. Az így elkészített tésztából veknit vagy cipót formálunk, amit lisztezett tepsibe teszünk, 60 percig hagyjuk kelni, és 220 °C-os forró sütőben 60 percig sütjük.
A vizet a kenyérsütő üstjében elvegyítjük az élesztővel, majd hozzáadjuk az alaposan összekevert száraz hozzávalókat. A kenyérsütővel bedagasztjuk a tésztát, és az első kelesztést...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz-1 dl langyos tejbe tesszük a cukrot, kevés lisztet, és az elmorzsolt élesztőt. Az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet keverőtálba tesszük, elkeverjük a sóval, hozzáöntjük a többi hoz...
Elkészítési idő: 100 perc Nehézség: KözepesÍgy készítsd: Érdemes este összeállítani a tésztát, mert 12 órán keresztül pihentetni kell. A lisztet, a porélesztőt és a sót összekeverjük, és a végén hozzáadjuk a vizet. Ha ki...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálba mérjük a liszteket, a zabpelyhet, a szárított búzakovászt és a sót. Alaposan elkeverjük, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a vizet, a tejfölt, a mézet, és a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű