2 kg rétesliszt, 2 dkg élesztő, 2 dkg só, langyos víz
1. A lisztet mély dagasztótálba szitáljuk, a közepén mélyedést képezünk.
2. Az élesztőt 5 dl langyos vízben feloldjuk és beleöntjük a mélyedésbe.
3. Kevés lisztet szórunk rá, letakarjuk és 3 órán át kelesztjük.
4. Közben a sót kevés vízben feloldjuk, a lisztre öntjük és a megkelt élesztővel összekeverjük.
5. Majd annyi vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát nyerjünk.
6. Addig dagasztjuk, amíg a tészta könnyűszerrel le nem válik a kézről és hólyagos nem lesz.
7. Az így elkészített tésztából veknit vagy cipót formálunk, amit lisztezett tepsibe teszünk, 60 percig hagyjuk kelni, és 220 °C-os forró sütőben 60 percig sütjük.
A kovász úgy készül, hogy lisztet keverünk össze vízzel, és a környezetben mindenhol jelenlévő mikroorganizmusoktól beindul az erjedés – más néven fermentáció. A gyakorlatban pedi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEste a hozzávalókat összekeverni,10-12 órát állni hagyni. Reggel hozzáadni a többi anyagot.Dagasztani,45-60 perc kelesztés.Átgyúrni,jénaiba papír,tészta 45 perc pihen,bevágni,spri...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKimérjük a hozzávalókat. A dagasztáshoz tálas mixert szoktam használni, dagasztókarral. Persze kézzel is dagaszthatunk, így viszont sokkal egyszerűbb és könnyebb. :) A lisztet a tá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fent hozzávalókat összegyúrjuk.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű